Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

PopVox (Folkets Röst)– e-partiet utan eget politiskt program

På Slussen delar PopVox-partiets medlemmar ut små informationshäften till jäktade Stockholmare som väller ut ur tunnelbanan efter jobbet. Många passerar utan att ta emot häftet trötta på allt valmaterial som flitiga valarbetare oupphörligen sticker fram i deras väg.  Men några stannar till och vill veta mer om det annorlunda partiet PopVox (från latinets Populi Vox- Folkets röst).

På Slussen informerade Sofie Björck som står 4:a på listan om partiets idé om direktdemokrati via nätet.

PopVox är ett ideologiskt neuralt parti utan partiprogram som vill införa e-demokrati som ett komplement till den representativa demokratin. Om partiet kommer in i kommunfullmäktige tänker de rösta i enlighet med Stockholmarnas åsikt. Stockholmare ska kunna publicera politiska förslag på partiets hemsida. Om minst 50 personer skriver under förslaget går det ut på omröstning där alla röstberättigade Stockholmare med elektroniskt ID kan röst ja eller nej. Sedan skriver partiet en motion i frågan om den inte redan är aktuell på annat sätt i kommunfullmäktige. För varje 5 000 röstberättigade Stockholmare som röstar på en fråga använder PopVox ett av sina mandat och röstar ”enligt folkviljan”.

På lördag kl 13 finns PopVox med initiativtagaren ”till direktdemokrati via nätet” Peter Ahlm på Sergels torg för att ”make some noise” som det heter i en presentation.