Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Avkontorisera bostadshus i innerstan!

I hörnet av Sankt Eriksgatan och Sankt Göransgatan på Kungsholmen passerar jag ett vackert 100-årigt nyputsat bostadshus (byggt 1910) med burspråk och smidesräcken på de översta våningarnas balkonger. Men bostadshus var det länge sedan det var. Redan 1973 kontoriserades huset, nu nyrenoverat. På en stor vepa som täcker en stor del av fasaden utannonseras lediga kontorslokaler (inga bostadslägenheter) till hugade spekulanter.

Redan på 1970-talet (om jag inte minns fel) bestämde sig kommunalpolitikerna i Stockholm för att avkontorisera bostadshus i innerstan, dock utan större framgång. I mitten av 1980-talet började stadsbyggnadskontoret inventera smygkontoriserade bostadslägenheter i City och hittade snart 300 stycken. Om dessa sedan blev avkontoriserade eller inte låter jag vara osagt. Kanske är det dags igen att inventera smygkontoriseringen i innerstan och göra något åt den nu när efterfrågan på centralt belägna bostäder är så stor.

Ett annat sätt att skapa bostäder i innerstan är att omlokalisera offentliga verksamheter, kommunala och statliga, till förorterna. Riksdagskvinnan Caroline Hagström (kd) motionerade om detta redan 2001 men blev nedröstad. Utflyttning av kontor, privata och offentliga, till förorterna skulle frigöra bostäder innanför tullarna och skapa kundunderlag för tynande förortscentrum samt skapa nya arbetsplatser i dessa områden där bostäderna så totalt dominerar.

Jag föreslog för snart ett år sedan att Tekniska nämndhuset på Fleminggatan 4 byggs om till bostäder när förvaltningarna så småningom ska flytta och jag menar att de bör flytta ut utanför tullarna, inte bygga ett nytt tekniskt nämndhus nånstans mitt inne i stan.