Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 18:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/09/28/kd-fick-betala-dyrt-for-sitt-enda-mandat-i-stockholm-8169/

Epsteins STHLM

Kd fick betala dyrt för sitt enda mandat i Stockholm

Ewa Samuelssons kd fick bara ett enda mandat för 18 591 kd-röster till Stockholms kommunfullmäktige.

Borgarrådet Ewa Samuelsson är den enda kristdemokratern kvar i Stockholms kommunfullmäktige under instundande mandatperiod. Kd minskade från 3 till 1 mandat jämfört med förra valet . Kd missgynnades i det här valet av den rådande valkretsindelningen. Vid valanalysdebatten i kommunfullmäktige på måndagskvällen hade Ewa Samuelsson räknat ut hur många röster de olika partierna behövde för varje mandat i årets val, flest behövde Kd.  Billigast kom Miljöpartiet undan.

Så här många röster behövde de olika partierna för varje mandat i Stockholms kommunfullmäktige (101 mandat) i årets kommunalval:

Miljöpartiet – 4 633 röster per mandat (16)

Socialdemokraterna – 4 823 röster per mandat (25)

Moderaterna – 4 833 röster per mandat (38)

Vänsterpartiet – 4 968 röster per mandat (8)

Folkpartiet - 5 347 röster per mandat (10)

Centerpartiet – 7 095 röster per mandat (3)

Kristdemokraterna – 18 591 röster per mandat (1)

 

FI fick ingen utdelning för sina ca 6 000 röster i Stockholm.

Som synes är tendensen att de mindre partierna fått minst utdelning av sina röster. Sverigedemokraterna blev helt lottlösa. De fick preliminärt 13 274 röster i hela Stockholms kommun motsvarande 2,6 procent av rösterna och skulle fått minst 2 mandat av de 101 i Stockholms kommunfullmäktige om det varit proportionella val. Då skulle även Feministiskt Initiativ kommit in med 1 mandat med sina ca 6 000 röster. Detta nämnde dock inte Ewa Samuelsson i sin valanalys från talarstolen.

Yvonne Ruwaida (mp) vill se nästa valrörelse ...

Borgarrådet Yvonne Ruwaida (mp) hoppades för sin del att partierna skulle komma att enas om föra nästa valrörelse i Stockholm utan valaffischer som hon ansåg skräpade ned stan. Personligen tycker jag att valaffischer höjer valtemperaturen även om budskapen ofta känns som vore de fabricerade på någon mindre påhittig reklambyrå, vilket de förmodligen också är.

... utan valaffischer i Stockholm.