Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 16:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/09/29/slussen-ar-mysig-som-en-sliten-tevesoffa-i-brun-manchester-8180/

Epsteins STHLM

”Slussen är mysig som en sliten tevesoffa i brun manchester”

David Alm har förvandlat den gamla pappershandeln i Blå Bodarna till ett mysigt café.

Café Lokalen har i dagarna slagit upp portarna i Nordins pappershandels gamla lokal i Blå Bodarna vid Slussen. David Alm som hyr lokalen av Stockholms stad på rivningskontrakt har möblerat, lagt in nytt golv och lyckats skapa en sådan där intim atmosfär som är så totalt frånvarande i moderna gallerior. Snart bygger han också en scen där jazzbanden kommer att uppträda på torsdagskvällarna synliga både inifrån och utifrån lokalen. På dagarna kan man sjunka ned i en fåtölj och få sig en frukost eller en fika till livs. Vissa kvällar är det musikkvällar.

Man skulle önska att den här mysiga atmosfären kunde få leva kvar i ett framtida ombyggt Slussen. Eller som en av de tretton författarna i den nyutkomna boken Röster från SLUSSEN, Tobias Barenthin Lindblad, utrycker det:

”Slussen är mysig som en sliten tevesoffa i brun manchester.  Här finns nitade stålbalkar, märkliga verkstäder och ett stånkande slussmaskineri. Jag tror att Edgar Allan Poe och Charles Baudelaire, några av de första författarna som upptäckte stadens möjligheter, skulle trivas här. Slussen har nämligen patina, eller själ. Avtryck av liv. Förfallets estetik som någon har kallat det”.

”Slussen har allt stan behöver. Den är en mötesplats. Den är tillåtande och oöm. Slussen ger Stockholm mångfald och tränar oss medborgare i toleransens svåra konst. Om Stockholms stads stolta Kulturvision 2030 (som går ut på att Stockholm ska bli lika attraktiv och spännande som Berlin och Barcelona) innehåller en handlingsplan skulle jag sätta följande överst på listan: Subventionera kulturverksamhet i form av klubbar., gallerier och ateljéer i karusellens alla skrymslen. Rusta det nödvändiga och låt sen platsen leva sitt eget liv”.

Jag håller med Tobias Barenthin Lindblad, även om jag är pessimistisk om Slussens framtid med planerad motorvägsbro, bortgrävt näs, jättegalleria och stora kontorsskrapor på rad.

Förläggaren Adam sålde Röster från SLUSSEN på bokreleasen på Arkitekturmueeet på måndagskvällen.

Boken Röster från SLUSSEN, som också innehåller Gunnar Smolianskys klassiska Slussenfotografier, finns till försäljning bl. a på Söderbokhandeln och Konstig.