Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 07:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/10/01/gasklockans-dekorativa-stalskelett-bevaras-8193/

Epsteins STHLM

Gasklockans dekorativa stålskelett bevaras

F d Gasklocka 3 i motljus ...

... och med en av Bobergs gasklockor i bakgrunden.

Dekorativt avtecknar sig den väldiga stålkonstruktionen mot himlen. Gasklocka 3 (som den kallas) från 1912 i Hjorthagen är riven men utanverket är kvar. Och ska så förbli som jag förstår. Glädjande. Inne i stålskelettet byggs i stället en konsthall och lägenheter. Gasklocka 4 som står alldeles intill kommer däremot att rivas. Här planeras i stället en 170 meter hög skyskrapa på 47 våningar i djärv design. Sammanlagt skapas 400 nya bostäder. Ferdinand Bobergs två vackra gasklockor i tegel från 1890-talet bevaras. Den större blir kulturcentrum med opera och annat. Gasklockorna och skyskrapan blir en spännande mittpunkt mellan gamla Hjorthagen och den nya Norra Djurgårdsstaden som snart börjar växa upp. Det är glädjande att man kan bygga nytt utan att först riva allt vad gammal byggnadshistoria heter. Kombinationen av gammalt och nytt kan bli estetiskt spännande och skapa höga trivselvärden.

Gasklocka 4 (till höger) som ska ersättas av ...

... en spektakulär skyskrapa ritad av schweiziska arkitektbyrån Herzog & de Meuron som byggas av Oscar Properties.