Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-31 11:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/10/03/stockholmsparlor-stalls-ut-framvaskade-efter-flera-ars-moda-8200/

EPSTEINS STOCKHOLM

Stockholmspärlor ställs ut, framvaskade efter flera års möda

Shellmacken vid Sjöbergsplan som också sålde Essobensin fotograferad i juli 1967 av Freddy Lindström.

Fanns det inte en gång i tiden en bensinmack vid Sjöbergsplan intill Slussen undrade jag i min blogg för en vecka sedan. Jovisst! Några kommentatorer hjälpte mig att bekräfta min vaga minnesbild. Nu finns det även bildbevis. Färgbilden på Shellmacken (ovan) togs 1967 av fotografen Freddy Lindström och ingår i den nästan osannolika samling fotografier av gamla Stockholm som just nu visas på Galleri Kontrast på Hornsgatan 8 och som även utgivits i bokform av Jan Bergman under namnet ”Stockholmspärlor” på Max Ström förlag.

Jan Bergman på vernissagen av Stockholmspärlor på Galleri Kontrast.

Bilden på Gamla Liljeholmsbron som Stadsmuseet inte trodde existerade. Foto: DN, 1928

Jan Bergman (även välkänd för sina Stockholmspärlor på film som visats många gånger i teve) har i flera års tid suttit i bildbyrån Scanpix arkiv och vaskat fram gamla bilder, negativ och glasplåtar. Efter mycken möda har han också lyckats spåra var i stan bilderna tagits. Många av fotografierna har tidigare aldrig publicerats. Några är riktiga fynd, som bilden av Liljeholmsbron (träbron) som var i bruk från 1915 till 1928. På Stadsmuseet har de ingen bild av just den bron och visste inte ens att bron fanns avbildad, berättar Jan Bergman.

Slussen under byggnad. FOTO: DN, 1932

Gamla Katarinahissen rivs. FOTO: SvD, 9 juni 1933

Tegnérlunden, 1988. Okänd fotograf

Klappbryggan vid Riddarholmskanalen. FOTO: DN: 1928

Särskilt aktuella finner jag bilderna av Slussenbygget från 1932 och rivningen av gamla Katarinahisssen. Det verkade vara kaotiskt under nybyggnaden på den tiden och snart får vi väl uppleva en mångårig repris på det skådespelet. Tegnérlunden med sina kvarnar och låga stugor i slutet av 1800-talet har inte många likheter med dagens välordnande parkanläggning med sina två statyer av August Strindberg och Astrid Lindgren. Tvätterskorna i Riddarholmskanalen ser man inte heller till numera, för att bara plocka några exempel på den för alla Stockholmsintresserade högintressanta exposén av det Stockholm som gått, som det hette förr i tiden. Missa inte utställningen på Galleri Kontrast.

Jan Bergman berättade att han har en faiblesse för gamla hotell Anglais vid Stureplan. FOTO: DN, odaterad

Jag håller med. Kåken som byggdes istället håller långt ifrån samma arkitektoniska klass som sin föregångare.

(Samtliga gamla bilder: Copyright Scanpix Historical).

PS. För detaljstudium: Klicka på bilderna!