Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-16 04:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/10/12/sakerhetsanalys-av-stationsnamnet-stockholm-city-forbereds-8270/

Epsteins STHLM

Säkerhetsanalys av stationsnamnet Stockholm City förbereds

Namnen ”T-centralen”, ”Centralen” och ”Cityterminalen” finns redan. Citybanans nya pendeltågsstation (klar 2017) vid Centralen ska också döpas. Frågan är till vad. ”Stockholm City” och ”Stockholms city” har varit på tal.

Här ska nya pendeltågstationen ligga. "Stockholm City" eller "Stockholm Klara", det är frågan. Bilden är från mitten av augusti innan Scandics låghusdel var helt riven.

Jonas Eklund (mp) och Maria Hannäs (v) har istället föreslagit namnet ”Stockholm Klara” på den nya stationen i en motion till Stockholms kommunfullmäktige och får medhåll av Kulturnämnden, Skönhetsrådet, Stockholms stadsmuseum, Normalms stadsdelsnämnd, Institutet för språk och folkminnen samt Norrmalms hembygdsförening, medan SL, statliga Trafikverket och Namnberedningen föredrar ”Stockholm City” eller ”Stockholms city”

Jonas Eklund.

Jonas Eklund argumenterade i kommunfullmäktige på måndagskvällen för namnet ”Stockholm Klara” med hänvisning till att ”Klara” är en del av Stockholms kulturarv. Här grundades Klara nunnekloster redan 1289 och här låg den i dag nästan helt förvunna stadsdelen Klara.

Kristina Alvendal.

Han fick inte medhåll från stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal men hon var inte heller helt avvisande. Hon påminde om att det är den statliga Transportstyrelsen som bestämmer vad stationen ska heta eftersom järnvägen är en statlig angelägenhet. Hon ville inte (som Jonas Eklund och Maria Hannäs) direkt föreslå Transportstyrelsen att döpa stationen till ”Stockholm Klara”. Istället sade hon: ”Inför Transportstyrelsens beslut anser jag att den samlande namnfrågan för hela resecenterkomplexet bör belysas.”

Jonas Eklund berättade att han under dagen varit i kontakt med Transportstyrelsen som förbereder en säkerhetsanalys av namnfrågan. Namnet ”Stockholm City” skulle kunna förväxlas med till exempel Cityterminalen vilket skulle kunna få allvarliga konsekvenser om något tillbud skulle inträffa och utryckningsfordon av misstag ryckte ut till fel plats. ”Transportstyrelsen tvekar i namnfrågan men återkommer med förslag som går ut på remiss”, rapporterade Jonas Eklund.

Personligen hoppas jag att Transportstyrelsen går på Jonas Eklunds linje och döper den nya pendeltågsstationen till ”Stockholm Klara”.