Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-15 13:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/10/13/per-ankersjo-c-varfor-inte-mcdonalds-stadion-8279/

Epsteins STHLM

Per Ankersjö (c): ”Varför inte McDonalds Stadion?”

Per Ankersjö (c).

Varför inte en ”McDonalds Stadion”, sade Per Ankersjö (c) när hans motion om sponsring av Stockholms stads idrottsanläggningar diskuterades på kommunfullmäktige i måndags kväll.

McDonalds Stadion i framtiden?

Som bekant är Globen sedan ett år omdöpt till ”Ericsson Globe Arena” något som ger en intäkt från Ericsson på 10 miljoner kronor om året.  Per Ankersjö vill fortsätta på den inslagna vägen. Men det framgick inte om han kunde tänka sig att Stockholms stadion vid Valhallavägen skulle föräras det nya namnet förutsatt att Mc Donalds skulle vara villiga att betala vad det kostar.

Stefan Nilsson (mp).

Stefan Nilsson (mp) ansåg sig omöjligt kunna gå med på att döpa om Stadion till ”McDonalds stadion”. Istället vill Miljöpartiet döpa om den gamla historiska arenan till Olympiastadion. Däremot var Stefan Nilsson inte motståndare till sponsring i sig. Det är inte jag heller. Men jag ogillar namnsponsring även om det är en extremt vanligt företeelse i USA, och inte bara där.

Personligen har jag svårt för den kommersialisering av offentliga anläggningar det innebär att döpa om dem till olika företagsnamn, en trend som accelererat de senaste åren, som exemplet med ishallen i Gävle som hette Valbo Ishall när den byggdes 1999, ett år senare bytte namn till Toyotahallen och för två år sedan åter bytte namn, den här gången till Borr & Tång Arena när en ny sponsor kom in; plus mängder av liknande namnbyten landet runt. Just nu byggs den nya nationalarenan i Solna. Den ska som bekant heta Swedbank arena. Själv kommer jag alltid att kalla den för Nya Råsunda även om den inte ligger i själva Råsunda, som gamla Fotbollsstadion, dock inte långt därifrån.  

Nej således till Mc Donalds stadion, som kanske tio år senare byter namn till Nestlé stadion eller rent av Solnakorv stadion. Olympiastadion är ett bättre namn om man nu nödvändigtvis måste byta. PS. McDonalds Arena finns för övrigt redan i Amsterdam.