Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-15 23:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/10/14/stockholms-regering-vaxer-8286-2/

Epsteins STHLM

Stockholms regering växer

Finansborgarrådet Sten Nordin.

Heltidspolitikerna i Stockholm blir fler. På torsdagen presenterade stadens starke man Sten Nordin (m) ”det nya laget för Allians för Stockholm” som han utryckte det. Pressuppbådet var stort och kameraslutarna smattrade som brukligt är vid sådana här tillfällen.

Stockholms nya borgerliga regering poserar i Blå hallen för fotograferna. Från vänster: Anna König Jerlmyr, Ewa Samuelsson, Ulla Hamilton, Madeleine Sjöstedt, Sten Nordin, Regina Kevius, Per Ankersjö, Lotta Edholm och Joakim Larsson.

Den borgerliga majoriteten består av nio borgarråd mot tidigare åtta (fram till 1994 bestod majoriteten av endast fyra borgarråd).

Regina Kevius (m), nytt stadsbyggnadsborgarråd.

Anna König Jerlmyr (m), nytt socialborgarråd.

Sten Nordin fortsätter som finansborgarråd. Kristina Alvendal har hoppat av som stadsbyggnadsborgarråd och ersätts Regina Kevius (m) som varit ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd. Ny bland de moderata borgarråden är också Anna König Jerlmyr som blir socialborgarråd.

Per Ankersjö (c), nytt stadsmiljöborgarråd.

Per Ankersjö (c) får den återupprättade tjänsten som stadsmiljöborgarråd (som på sin tid innehades av dåvarande stockholmspartisten (numera folkpartisten) Stella Fare (1998-2002). Per Ankersjö är centerns andra borgarråd i Stockholms politiska historia.  Centerpartisten Paul Grabö var den första. Han var gatuborgarråd 1970-73 och skolborgarråd 1976-79.  Ewa Samuelsson (kd) får behålla borgarrådstiteln trots att hon numera är ensam representant för kd i kommunfullmäktige.

Ulla Hamilton (m), Joakim Larsson (m), Lotta Edholm (fp) och Madeleine Sjöstedt (fp) fortsätter från förra mandatperioden som borgarråd. Oppositionens borgarråd har ännu inte presenterats.