Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 15:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/10/18/stockholms-101-tyranner-pa-plats-majoriteten-ar-kvinnor-8316/

Epsteins STHLM

Stockholms 101 tyranner på plats – majoriteten är kvinnor

Stockholms styrande samlade för första gången i Stadshusets rådssal.

Stockholms stads nya kommunfullmäktigeförsamling, de 101 tyrannerna som de förr skämtsamt kallades, samlades till sitt första sammanträde på måndagskvällen. Könsfördelningen väger över till kvinnornas förmån, 56-48 (inklusive de tre ordförandena).

Moderatledaren Sten Nordin i samtal med Margareta Björk.

Ny som förste ordförande är Margareta Björk (m) tidigare ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd. Måndagskvällens möte var mest av formell natur. Majoritetens borgarråd utsågs (se tidigare blogg) liksom oppositionens fyra borgarråd: Carin Jämtin (s), Roger Mogert (s) Tomas Rudin (s) och Per Bolund (mp). Vänsterpartiet fick således lämna ifrån sig sin borgarrådspost till socialdemokraterna, men fick i gengäld fler vice ordförandeposter i styrelser och stadsdelsnämnder. Mötet var över på en dryg halvtimme. Den 8 november börjar det på allvar. Då sammanträder kommunfullmäktige för första gången ”på riktigt” och den 24 och 25 november blir det många och långa debatter då budgeten för 2011 fastställs.

Kristina Alvendal i talarstolen på ett tidigare kommunfullmäktige.

PS. Varför moderaternas starka kvinna, stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal, utan förvarning plötsligt hoppade av kommunalpolitiken bara någon dag innan borgarråden för mandatperioden presenterades i förra veckan är mig fortfarande okänt.