Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-24 11:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/10/19/spelmansstamma-pa-mynttorget-mot-rasism-fortsatter-i-kvall-8320/

EPSTEINS STOCKHOLM

Spelmansstämma på Mynttorget mot rasism - fortsätter i kväll

Gärdebylåten ljöd plötsligt över Mynttorget i duggregnet mitt på tisdagen. Ett femtiotal folkmusiker hade samlats till en manifestation mot rasism. Nätverket Folkmusiker mot främlingsfientlighet ordnade med udden riktad mot Sverigedemokraterna.

”Vi vill inte att folkkultur fastnar under ett nationalistiskt paraply, där alla utövare av svensk folkkultur blir ofrivilligt utnämnda till supportrar av en främlingsfientlig kulturpolitik. Svensk kultur utvecklas och berikas i möten med olika kulturer”, heter det i manifestet.

Spelglädjen gick inte att ta fel på trots blötan. ”Klarar instrumenten verkligen fukten”, undrade jag. ”Vi är vana vid regniga spelmansstämmor. Det är bara att skaka ur fiolen och fortsätta”, fick jag till svar. När den samlade musikerskaran klämde i med Farmors brudpolska tog också den spontana dansen vid och det kändes som en regning sommardag i Dalarna.

I kväll fortsätter manifestationen med gratis konsert och kulturdebatt på Musikhögskolan vid Valhallavägen kl 18.30-21.30.