Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 07:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/10/20/delade-meningar-om-skyskrapan-i-vartan-8336/

Epsteins STHLM

Delade meningar om skyskrapan i Värtan

Den stora plåtgasklockan (till vänster) från 1932 som ska rivas och ersättas av en skyskrapa på 47 våningar.

”Det kommer att bli en vacker byggnad”.

”Huset kommer att bli för högt”.

Meningarna var delade när Föreningen Östermalm (fd Östermalms hembygdsförening) på onsdagseftermiddagen hade visning av planerna och diskussion på plats om det 170 meter höga hus med 47 våningar som planeras på platsen för den gamla gasklockan i plåt från 1932 bakom Hjorthagens fotbollsplan.

Charlotte Holst.

Föreningens ordförande, arkitekten Charlotte Holst, pensionerad handläggare på stadsbyggnadskontoret (bland annat ansvarig för planeringen av utbyggnaden av nordvästra Kungsholmen som just nu pågår för fullt) ledde diskussionen och vandringen genom Hjorthagen.

”Jag har varit med och ritat hus på 23 våningar. Men jag tycker 47 våningar är för högt”, sade hon.

En äldre man, arkitekt, menade att det kommer att bli en mycket vacker byggnad, ritad av den välrenommerade schweiziska arkitektbyrån Herzog & de Meuron som bland också ritat Tate Modern i London och det spektakulära så kallade så kallade Fågelboet, den olympiska idrottsarenan i Beijing.

En annan tyckte det var synd att man inte kunde bevara plåtgasklockan som industriminne även om en del anser att den är ful. De flesta av dessa plåtgasklockor som till ett antal av cirka 500 funnits runt om i världen är redan rivna. I Tyskland har man på ett ställe byggt om samma slags plåtgasklocka till bostäder. Det tyckte han man kunde göra också här.

Stadsplaneförslaget har ännu inte ställts ut. Men Charlotte Holst trodde att det skulle komma att ske ganska snart och uppmanade föreningens medlemmar att själva tycka till och hålla utkik efter tidpunkten för samrådet som kommer att ske i samband med att planförslaget ställs ut.

Läs gärna även: Gasklockans dekorativa stålskelett bevaras