Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-16 12:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/10/26/stoppa-fattigdomen-nu-8375/

Epsteins STHLM

Stoppa fattigdomen NU!

Från konferensen i Rinkeby Folkets hus.

”Stoppa fattigdomen NU!” är mottot för ”Det europeiska året för bekämpning av fattigdom och social utslagning” som 2010 har utsetts till av EU.  På måndagen hölls en konferens på detta tema i Rinkeby Folkets hus.

Landshövdingen Per Unckel.

I sitt inledningstal poängterade landshövdingen Per Unckel att det går bra för Stockholm:

”En tredjedel av Sveriges ekonomi genereras i Stockholm. Mycket fungerar bra, annat fungerar inte alls.  Folk är fattiga av orsaker de inte rår över själva. Svårigheterna är stora för de nya svenskarna att komma in i samhället. Mediantiden för en invandrare att få jobb är sju år.  Det är synd och skam att många får vänta i sju år eller mer att komma in på arbetsmarknaden.”

Politikern Abdo Goriya och svenske EU-chefen Pierre Shellekens.

Alla som deltog i konferensen var eniga om att samtliga arbetsföra medborgare behövs ute i arbetslivet.

”I dag i Europa går det fyra yrkesverksamma personer på varje pensionär. År 2030 har den siffran sjunkit till två yrkesverksamma på varje pensionär”, berättade Pierre Shellekens, chef för EU-kontoret i Sverige.

Samtidigt vittnade flera talare om att klyftorna mellan rika och fattiga i Sverige har ökat de senaste åren.

Socialchefen Kersti Hjelm.

”Klimatet har hårdnat. Det gäller också barnen som lätt kommer in i ett utanförskap”, berättade socialchefen i Haninge Kersti Hjelm.

Kommunalpolitikern Abdo Goriya (s) bor i Tensta.

”Jag träffar dagligen de som saknar resurser. En pappa berättade för mig att hans son skrev en uppsats i skolan om en påhittad semester för att han skämdes inför sina kompisar att hans föräldrar inte hade råd att åka någonstans. 54,5 procent av alla familjer i Tensta lever i fattigdom”, sade han.

Direktor Marika Markovits.

Stadsmissionens direktor Marika Markovits berättade att Stadsmissionen nu delar ut betydligt fler matkassar till behövande än man gjort tidigare år.

Alla deltagarna i konferensen var eniga i beskrivningen av fattigdomen i Sverige. Men det blev inte så mycket diskussion om metoderna att avhjälpa den. Konferensen fortsätter på tisdagen, inte bara i Rinkeby utan även på andra platser landet runt.