Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 14:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/11/09/plankans-gard-raddad-tills-vidare-8474/

EPSTEINS STOCKHOLM

Plankans gård räddad tills vidare

Protester utanför Stadshuset på måndagskvällen.

Rädda Plankan! Budskapet framfördes av ett 50-tal demonstranter utanför Stadshuset på måndagskvällen. Plankan är ingen träbit utan namnet på ett stort 60-talskvarter på Södermalm inte långt från Hornstull. Ett stort runt hus på pålar med 119 lägenheter planeras på Plankans innergård.  Ett högst kontroversiellt bygge som delar politikerna i två läger. Alliansen vill bygga, men inte oppositionen.

Kvarteret Plankan ligger mellan Hornsgatan (i bildens högra nederkant), Kristinehovsgatan, Lundagatan och Varvsgatan.

Ett hus på pelare planeras på kvarteret Plankans gård.

Carin Jämtin (s).

Demonstranterna vann en halv seger. Oppositionsborgarrådet Carin Jämtin (s) krävde en barnkonsekvensanalys av förslaget vilket också blev beslutet i kommunfullmäktige. Om det föreslagna huset byggs försämras miljön med mindre utomhusyta och solljus för förskolan som finns i ett av husen. De lokala politikerna i Södermalms stadsdelsnämnd har tidigare ställt sig tveksamma till den cirkulära nybyggnaden som man menar tar alltför stor plats på gården. Skönhetsrådet har också sagt nej till förslaget att bygga det runda huset. Förslaget lär komma åter till kommunfullmäktige.

Läs även: Runt hus på pelare planeras på Stockholms största innergård