Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-23 14:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/11/21/victoria-tower-och-arne-beurlings-torg-8573/

Epsteins STHLM

Victoria Tower och Arne Beurlings torg

Lars Epstein
Rätta artikel

Den 117,5 meter höga skyskrapan Victoria Tower i Kista intill mässan och motorvägen är uppe till hälften. Färdigbyggd om knappt ett år ska den glittra i solen som den mikrofon sångerskan Charlotte Perrellis använde när hon vann melodifestivalen med låten Hero för drygt två år sedan. Stockholms nya stadsarkitekt Karolina Keyzer och stjärnarkitekten Gert Wingårdh ritade den spektakulära byggnaden som ska bli hotell och konferensanläggning i 34 våningar. Perrellimikrofonen ska ha inspirerat Wingårdh. Jag tror det blir en häftig byggnad som sticker ut och dessutom är placerad på rätt ställe till skillnad från de omdiskuterade Tors Torn vid Tors plan intill nya Norra station som både förefaller felplacerade och trist utformade. Två Victoria Tower hade gjort sig bättre vid Torsplan om man nu nödvändigtvis måste ha skyskrapor också på denna känsliga plats.

Intill Victoria Tower i Kista ska ett torg iordningsställas. Det kommer att heta Arne Beurlings torg. Innan jag kollade efter hade jag ingen aning om vem Arne Beurling var. Nu vet jag bättre. Han var en man värd att hedras. Matematikern Arne Beurling (1905-1986) blev professor i Uppsala vid 32 års ålder, därefter professor vid flera amerikanska universitet, i Princeton fick han till och med överta Albert Einsteins gamla tjänsterum. Under andra världskriget jobbade han för det svenska försvaret och lyckades knäcka Hitlertysklands mest avancerade kryptomaskin den så kallade G-skrivaren (Geheimfernschreiber) och därmed avkoda den topphemliga tyska signaltrafiken. Tack vare Arne Beurlings bedrift kände därför den svenska samlingsregeringen i förväg till att Hitler tänkte anfalla sin allierade partner Sovjetunionen i juni 1941. På hemliga vägar lät de Stalin få reda på detta men Stalin valde att ignorera informationen och stod därför oförberedd när tyskarna inledde Operation Barbarossa den 22 juni 1941. Arne Beurlings insats brukar kallas den största kryptoanalytiska bedriften under andra världskriget. Självklart ska en sådan man hedras med ett torg i Sveriges Silicon Valley. Var annars?