Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-25 00:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/12/14/kaos-i-stadshuset-nar-pelarhus-pa-soder-klubbades-igenom-8716/

Epsteins Stockholm

Kaos i Stadshuset när pelarhus på Söder klubbades igenom

Protester på Varvsgatan mot nybygge på gården i kvarteret Plankan på Söder.

Protester under kommunfullmäktigesammanträdet i Stadshuset ... 

... mot bygget i Plankan på åhörarläktaren avvärjs av en väktare ...

Kaos utbröt för ovanlighetens skull vid Stockholms stadsfullmäktiges sammanträde i rådssalen i Stockholms stadshus på måndagskvällen. Sammanträdet fick avbrytas sedan ett tjugotal personer på åhörarläktaren börjat skandera slagord mot ett planerat nybygge på gården i kvarteret Plankan (Hornsgatan-Kristinehovsgatan-Lundagatan-Varvsgatan) på Södermalm. Kommunfullmäktiges ordförande Margareta Björk (m) vädjade förgäves till åhörarna att tystna men de fortsatte högljutt att på vers uppmana politikerna att tänka på barnen och stoppa bygget. Upprörd försökte Margareta Björk upplysa åhörarna om att det är tillåtet endast för de folkvalda politikerna att yttra sig under sammanträdet och uppmanade väktarna att se till att protesterna tystnade vilket också skedde efter en stunds avbrott i förhandlingarna.

... på uppmaning av kommunfullmäktiges ordförande Margareta Björk (m).

Hårda ord växlades mellan politikerna om det nya runda femvåningshus på sex meter höga pelare som är tänkt att byggas på Stockholms största innergård (75x115 meter, bra mycket större än fotbollsplanen på Råsunda som är 68x105 meter). Oppositionen var emot bygget, alliansen för.

Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (m) var för bygget på Plankans gård ...

Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (m) ansåg att det inte skulle bli mer än en marginell minskning av den så kallade grönytan på den stora gården eftersom det nya huset byggs upphöjt på pelare. Dessutom ska gården rustas upp och en plaskdamm anläggas under det nya huset. Tillsammans med påbyggnaderna av de befintliga husen tillskapas119 nya hyreslägenheter varav 50 är för studenter. ”Vi fattar ett beslut som gynnar Stockholm”, sade hon.

... oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (s) kallade det "ett svek mot väljarna".

Oppositionen ansåg att man kunde bygga på ett par våningar de befintliga husen men borde lyssna på opinionen och avstå från nybygget på gården eftersom opinionen emot var så stark och så många lägenheter hamnar i skugga (gäller i hög grad också den befintliga förskolan). Dessutom kommer bilar att trafikera den i dag bilfria gården. Tomas Rudin (s) kritiserade även alliansen med demokratiska argument och menade att denna vilselett opinionen när borgerliga ledamöter i Södermalms stadsdelsnämnd före valet sagt nej till det nya runda huset på gården vilket skulle fått Södermalmsborna att tro att alliansen var emot bygget. Och nu sitter tre av de ledamöter som i stadsdelnämnden var emot bygget och rustar igenom det i kommunfullmäktige efter valet. Tomas Rudin kallade det ett svek mot väljarna. ”Du begår din karriärs största misstag när du inte lyssnar på opinionen”, sade Tomas Rudin till Regina Kevius.

Här på Plankans gård ...

... ska detta hus byggas.

Men Regina Kevius och samtliga borgerliga politiker stod på sig. Efter regelvidriga protester från läktaren och regelrätta från oppositionen röstades förslaget igenom. Ett runt femvåningshushus på pelare kommer att byggas på gården i kvarteret Plankan.

Läs gärna även tidigare blogg: Plankans gård räddad tills vidare