Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-06 19:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/01/11/madeleine-sjostedt-lat-sivs-blomsterkiosk-fa-vara-kvar/

EPSTEINS STOCKHOLM

Madeleine Sjöstedt, låt Sivs blomsterkiosk få vara kvar!

Blomsterkiosken tvingas bort efter 70 år.

Blomsterkiosken i Odengatsbacken ska bort efter 70 år och ersättas av ett cykelställ. Såna är planerna. Vasastansborna är upprörda. Jag förstår dem. På några dagar har 350 namn samlats in mot stadens uppsägning av Siv Erikssons kiosk, hennes livsverk, som står nedanför barnboksinstitutets byggnad. Bara under ett par timmar på måndagen kom ett trettiotal personer in i kiosken för att skriva på en protestlista.  ”Och de inne på Barnboksinstitutet vill att vi ska vara kvar. Jag kan inte förstå att vi inte får det”, säger Siv Erikssons väninna Kristina Sebaa som för det mesta står i kiosken. Siv Eriksson själv som är 79 år står där då och då och expedierar.

Kristina Sebaa i Odengatsbackens blomsterkiosk säljer blommor till Marie Zethelius som är "väldigt ledsen och bedrövad att kiosken ska bort". "Här är det alltid så fina blommor och så får jag så goda råd när jag ska plantera på balkongen", berättar hon.

”Dom tycker det är skräpigt och säger att det finns blomsterförsäljning längre ner i backen. Där, på Spelbomskans torg, står de blomsterförsäljare som förut hade sitt stånd uppe på Odenplan. Men de har inte varit på plats sedan i mitten av november”, berättar Kristina Sebaa.  Och under tiden jag pratar med henne kommer flera upprörda stamkunder in och alla berömmer kvalitén på de närodlade blommarna som säljs i kiosken. ”Den kvalitén finns ingen annanstans”, säger en kund. ”Men det får inte ske att kiosken försvinner. Här har Siv gratis bjudit på blomsterprakt i backen under alla år utan att stan har behövt betala ett öre och så tackar de henne med uppsägning. Men har kunnat följa årstidernas växlingar, granris och kransar runt jul, sen tulpaner och pärlhyacinter och så vidare. Och så tänker de ersätta det med cykelställ. Det finns redan ett cykelställ i närheten och det är alltid tomt”, säger Kerstin, gammal stamkund, upprört.

På bara några dagar har nästan 400 personer skrivit på protestlistan mot stadens uppsägning av Siv Erikssons blomsterkiosk.

Kristina Sebaa, som är en gammal vän till Siv Eriksson, sköter för det mesta kiosken. Kristina Sebaa bor på Resarö och åker hemifrån 05.15 på morgonen för att åka in till Årsta partihallar och beställa dagens blommor. På kvällen vid halv åtta-tiden är hon tillbaks i hemmet.

Kristina Sebaa har inte hittat något politiskt beslut på att kiosken måste bort. Det kommer från tjänstemän på fastighetskontoret. Egentligen skulle kiosken vara borta den 15 januari, men hon har fått en frist till den 31 januari. Kristina Sebaa ska göra ett sista försök att få vara kvar genom kontakta projektledaren för omvandlingen av Odenplanstrakten. Ingen ny plats för kiosken har anvisats. Vad hon ska göra efter den 31 januari om uppsägningen inte hävs vet hon inte. Det är inte lätt att hitta en lämplig lokal med överkomlig hyra i samma läge.

När det mörknar är det dags att tända upp belysningen och kiosken blir ett stämningsskapande inslag i januarimörkret.

Personligen tycker jag att hela hanteringen är upprörande. Blomsterkiosken i Odengatsbacken är inte bara ett ställe där blommor byter ägare, utan också en plats för samtal. ”Det är många stamkunder här. En dam åkte hit ända från Fittja bara för att skriva på protestlistan”, berättar Kristina Sebaa. En viktig social institution är på väg att krossas av en okänslig byråkrati. Jag uppmanar ansvariga politiker att ingripa. Här skulle fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt kunna göra en insats. Gör det Madeleine Sjöstedt! Se till att Siv Erikssons blomsterkiosk får vara kvar också i framtiden. Det är lika viktigt som att ett nytt operahus byggs i Stockholm, kanske viktigare, om Stockholm ska vara en plats för alla dess medborgare. En blomsterkiosk är också ett kulturhus