Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 06:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/01/11/roland-von-malmborgs-fodelsedagsshow-i-cafe-lokalen-slussen/

EPSTEINS STOCKHOLM

Roland von Malmborgs födelsedagsshow i Café Lokalen, Slussen

Roland von Malmborg på Café Lokalen på måndagskvällen.

Trubaduren och världsmedborgaren Roland von Malmborg hade stor show på Café Lokalen (f d Nordins pappershandel) i Blå Bodarna, Slussen, på måndagskvällen. Han passade på att fira sin 66-årsdag med att gratis underhålla den talrika publiken med sånger och appeller för fred och mot kärnkraft. Han berättade humoristiskt men inte utan allvar om sina nappatag med polisen i sin ungdom när han t ex vid en tidig Vietnamdemonstration 1967 blev gripen för att ha sjungit We shall overcome utan tillstånd och inhyst i en kvadratmeter stor fyllecell trots att han är nykterist och anklagad för våldsamt motstånd bara för att han haft båda fötterna i marken. ”Skulle jag ha lyft upp fötterna”, frågade han. ”Ni spjärnade emot”, blev polisens svar. Han berättade hur han en dag fick lift med Alice Babs utan att känna igen henne. Han sjöng i bilen och hon frågade om han ville vara med i Hylands hörna vilket han ville och blev dock inte utan kontroverser med den fryntlige programledaren själv.

Sofie Björck, en av arrangörerna, sjunger Schubert.

Men det var inte bara Roland von Malmborg som uppträdde denna måndagskväll i Café Lokalen. Det gjorde även Sofie Björck som sjöng sånger av Mendelssohn och Schubert. Också gruppen Establishment spelade ett antal egenproducerade låtar. Det är Sofie Björck och Agnes Bjarkö som ordnar Öppen scen med kända och okända artister varje måndagskväll med gratis inträde på Café Lokalen, som är på väg att utvecklas till ett minikulturcentrum på Slussen med olika evenemang på kvällarna och med servering på dagarna.