Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 15:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/01/18/fortsatt-privat-drift-av-sankt-gorans-sjukhus/

Epsteins STHLM

Fortsatt privat drift av Sankt Görans sjukhus

Huvudmotståndarna i landstingets debatt om Sankt Göran sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (m) ...

... och oppositionslandstingsrådet Ilja Batlan (s).

Riskkapitalbolaget Capio har tjänat flera hundra miljoner kronor på att driva den skattefinansierade vården på Sankt Görans sjukhus men bolaget har inte betalat ett öre i skatt i Sverige de senaste tre åren.  Överskottet har ograverat gått rätt in i moderbolaget beläget i ett skatteparadis. Den 31 december 2012 löper kontraktet med landstinget ut. Entreprenaden från och med 2013 ska upphandlas av landstinget efter anbudsförfarande. Driften ska fortsätta i privat regi. Det beslutade den borgerliga majoriteten i landstinget på tisdagen.

Vänsterpartiet ville att Sankt Göran åter skulle bli landstingsdrivet som före 1999. Den övriga oppositionen ville att landstinget självt skulle få vara med och lägga bud i konkurrens med det privata kapitalet. Men det blev alltså nej. Oppositionen menade att det nu sannolikt bara kommer in ett bud, nämligen från Capio som har resurserna och sitter inne med avgörande information vilket ger företaget fördelar i budgivningen. Affären rör sig om gigantiska15-20 miljarder kronor under kommande tioårsperiod.

Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (m) ansåg att det skulle bli för dyrt, kanske runt 10 miljoner kronor för själva anbudsförfarandet, om landstinget skulle lägga ett bud att driva det i egen regi. Dessutom ansåg hon att det var bra med ett privat sjukhus som ”referens” för de landstingsägda sjukhusen.  På oppositionsborgarrådet Ilja Batlans (s) fråga om det här var första steget att privatisera akutsjukhusen svarade hon lite svävande att det i alla fall inte skulle privatiseras några akutsjukhus under innevarande mandatperiod.