Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Delade meningar om lagliga klotterväggar i Stockholm

Klotter vid Slussen (söndagen 13 februari).

Illegalt klotter kostar många miljoner kronor om året att sanera. För att minska klottret och i stället uppmuntra till ett konstnärligt skapande vill politikern Ann Mari Engel (v) införa lagliga väggar för graffiti i Stockholm. ”En framgångsrik metod som etablerats i flera kommuner”, säger hon.

Ann Mari Engel (v).

Trafikborgarrådet Ulla Hamilton (m) håller inte med. Tvärtom. Hon säger:

”Jag tycker snarare att de i huvudsak vänsterstyrde kommunerna borde förbjuda sina lagliga klotterväggar så att polisen kan ingripa mot dem som klottrar. I dag kan klottrare som ertappas med sprayflaskor i Stockholm säga att de ska till Sigtuna och måla och på sätt kan inte polisen arbeta förebyggande. Genom att reagera och agera direkt vid misstanke om att ungdomar ägnar sig åt klotter och liknande skadegörelse kan vi förebygga att ungdomar drabbas av problem som skolk, missbruk och kriminalitet. Detta arbete försvåras effektivt av en del vänsterstyrda grannkommuner i Stockholms län genom att de tillåter klotter”.

Ulla Hamilton (m).

Ulla Hamilton tar också Norrköping där man haft legala graffitiväggar som exempel.

”I Norrköping så har de lagliga väggarna lett till att klottrar mindre i just Norrköping. Däremot avslöjar sökningar i polisens register eller på nätets många klotterforum att de är aktiva i andra kommuner”.

Debatten fortsätter vid kommunfullmäktiges nästa sammanträde nästa måndag den 21 februari.