Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-28 01:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/03/06/kommunala-bidrag-till-stockholms-katthem-efterlyses/

Epsteins STHLM

Kommunala bidrag till Stockholms Katthem efterlyses

Elsie slipper bo övergiven i ett garage.

Två katter som dumpats i ett garage i Västerort hittades för två veckor sedan. De döptes till Elise och Eddie och ligger nu på mjuka filtar och har det skönt i sin nya ombonade miljö på katthemmet vid Västbergaskolan. Jag stod tillsammans med många andra besökare och tittade på dem på Stockholms Katthem som hade öppet hus på söndagen. I drygt femton år har Stockholms katthem huserat i en gammal barack som från början användes som provisorisk gymnastiksal. Här finns plats för 75 katter, men behovet är bra mycket större. Bara i Stockholmstrakten räknar man med att det finns uppskattningsvis 20 000 hemlösa katter, berättar Ewa Edström, en av de runt sextio volontärer som oavlönade driver verksamheten utan bidrag från stat eller kommun.

Stockholms Katthem hade öppet hus på söndagen.

Vanillin som vanvårdades i sitt gamla hem omhändertogs och har det bra nu på Stockholms Katthem.

Ewa Edström är en av många oavlönade volontärer på Stockholms Katthem.

Stockholms Katthem är det största och äldsta katthemmet i Stockholm. Varje år får 400-500 hemlösa katter nya värdfamiljer via Stockholms Katthem. På hemmet stannar den tillvaratagna katten mellan en vecka och ett år beroende på i vilket skick den befinner sig. De flesta katter kommer via polisen och länsstyrelsen som beslutar om omhändertagande enligt djurskyddslagen. Men om det inte funnits friviliga katthem och hängivna idealister skulle myndigheterna vara tvungna att avliva de omhändertagna katterna, berättar Ewa Edström. När nu Stockholms katthem har planer på att bygga nytt och modernt tycker man att kommuner och landsting skulle kunna vara behjälpliga med bidrag. ”Har ni uppvaktat myndigheterna om detta”, undrar jag- ”Skämtar du”, blir Ewa Edströms svar.

Den gamla provisoriska jympabaracken börjar bli uttjänt. Stockholms Katthem behöver nya fräscha lokaler. Landstinget borde gå in och subventionera ett nybygge.

För döva öron hittills således. Men är det inte egentligen landstingets sak att rycka in med pengar så att Stockholms övergivna katter får en dräglig tillvaro. Sjukvårdsansvaret för oss tvåbenta borde utsträckas också till våra fyrbenta invånare kan man tycka.