Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Stockholms dricksfontäner i strykklass

”Vatten i världsklass” skryter Stockholm Vatten med på sina bilar. Allt ska ju vara i världsklass i Stockholm numera enligt de ledande politikerna. Men hur är det med de offentliga dricksfontänerna? Inte är de i världsklass. De är i strykklass. Det var länge sedan de flesta av dem fungerade. I stället har många förvandlats till askkoppar som den utanför Stadshuset på Hantverkargatan.

Den törstige turisten eller Stockholmarna på stan får räkna med att betala en femma för ett glas vatten på nåt näringsställe om törsten tränger på.  Men kanske blir det bättre i framtiden. Tomas Rudin (s) har motionerat i fullmäktige om en de fungerande dricksfontänernas renässans. Han föreslår också att designen på de nya fontänerna blir föremål för en konsttävling. Motionen är ute på remiss. Kulturförvaltningens tjänstemän har skrivit ihop ett positivt svar som förhoppningsvis politikerna anammar vid morgondagens sammanträde i kulturnämnden.

”Kulturförvaltningen instämmer i motionsställaren Tomas Rudins åsikt att det är vattnet som gör Stockholm till en unik stad och att tillgången till ett fritt vatten är en demokratisk fråga och därtill rättighet. På Stockholm konst, den avdelning som handhar all ny offentlig konstgestaltning i staden, sluter vi så ögonen och minns barndomens dricksvattenfontäner som både var kul att leka med och dricka ur.

Samtidigt minns vi att dessa fontäner ofta var fyllda med allehanda jox, såsom snus, fimpar och gammalt snytpapper. När vi tillsist öppnar våra slutna ögon funderar vi också ett ögonblick på om det var dessa lämningar av urban kultur som ledde till att dricksvattenfontänerna försvann ur gatubilden.  Nåväl: tekniken är naturligtvis inte längre på 1900-talsnivå och Stockholm Vatten kan troligtvis säkerställa driften för medborgarnas fromma.

Om det inte föreligger några tekniska, stadsmiljömässiga eller ekonomiska hinder så kan naturligtvis också kulturförvaltningen via avdelningen Stockholm konst ingå i en jury och tillsammans med representanter från övriga berörda förvaltningar/bolag och extern expertis säkerställa den konstnärliga kvalitén vid en tänkt tävling om nya dricksvattenfontäner i staden.”