Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-26 11:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/03/25/ny-bussterminal-sprangs-ut-under-katarinagaraget-vid-slussen/

Epsteins STHLM

Ny bussterminal sprängs ut under Katarinagaraget vid Slussen

Bussterminalen under Slussen ska flytta...

... in under Katarinagaraget vars västra infart (bilden) ska bli huvudingång till nya bussterminalen.

Nacka-Värmdö-bussarnas nya terminal vid Slussen föreslås nu i ett bergrum under Katarinavägen och Katarinagaraget (i stället för som tidigare på kajplanet framför KF-husen och glashusen öster om den nuvarande terminalen). 150 000 kubikmeter berg ska sprängas ut. OK Q8-macken ska läggas ned. Bussarna till och från Nacka och Värmdö kommer att köra in i och ut ur den insprängda terminalen till och från Stadsgårdsleden i en tunnel ungefär mittför Birkaterminalen. Den västra infarten (den närmast Slussen) till Katarinagaraget förvandlas i framtiden till del i bussterminalens huvudentré.

Nya bussterminalen i genomskärning från öster, Mosebacke till vänster, Stadsgården till höger. Illustration: Foster+Partners och Berg Arkitektkontor.

Fågelperspektiv på nya bussterminalen. Bussarna kör in och ut via Stadsgårdsleden (gul) under Saltsjöbanan ungefär i höjd med Birkaterminalen (stora båten längst till höger). Illustration: Foster+Partners och Berg Arkitektkontor.

Så ser i korthet planen ut som politikerna i stadsbyggnadsnämnden ska ställning till på torsdag och som ska ut på samråd samtidigt med den stora planen för Slussen i maj och juni. Någon gång under 2013 räknar man men att planen vunnit laga kraft och att det är dags att börja spränga i berget.