Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Birkastan för 30-40 år sedan - nu en svunnen epok

Besökare kollar in Lars Engströms bilder på vernissagen (flera av Lars Engströms bilder finns på min blogg från 16 december 2009 då jag skrev om hans bok Karlbergsvägen).

Stockholm för fyrtio år sedan var en annan stad. En bostadsrätt på Rörstrandsgatan på 160 kvadratmeter kostade 28 000 kr. Okej det var ett annat penningvärde. Men ändå. Många lägenheter i stan hade ingen centralvärme. De fotogeneldade Warm-windkaminerna fanns i var och varannan lägenhet. Jag minns hur jag själv släpade de tunga tiolitersdunkarna med fotogen från färgaffären på Rosenlundsgatan upp till lägenheten de fem sega trapporna utan hiss på Maria Skolgata. Gert Fylking för sin del flyttade runt på olika adresser i Birkastan och Vasastan vid den här tiden.  När han bodde på Sigtunagatan han startade en amatörteater i huset. I det huset fanns det bara toalett på varannan våning och i ett hus på Rörstrandsgatan hade portvakten som bodde högst upp endast tillgång till torrdass. Och det är bara fyrtio år sedan.

Gert Fylking, fotografen Lars Engström och Stadsmuseets chef Ann-Charlotte Backlund i samspråk på vernissagen.

”Det känns som förhistorisk tid när man går runt här och tittar på bilderna”, sade Gert Fylking när han invigde Lars Engströms fotoutställning Karlbergsvägen på Stockholms Stadsmuseum på lördagen inför en hundrahövdad publik. Lars Engström jobbade som ledare på Birkagården där också Gert Fylkings son gick. Men Lars Engström dokumenterade också barnen och deras miljö. Bilderna är från åren 1967-81. Han har verkligen lyckats fånga stämningen från den här tiden av omvandling i denna del av staden, Ungarna leker på gårdarna bland bilvrak och rivningshus. En gårdsmusikant spelar på sitt dragspel. Några småkillar ger sig ut på vådliga utflykter på hustak och bland rivningskåkar liksom befriade från vuxen till tillsyn, men det var de ju inte, eftersom den vuxne ledaren Lars Engström ständigt var närvarande med sin småbildskamera.

Jag håller med Gert Fylking om att Lars Engström gjort en historisk insats som bevarat stämningarna från den här tiden i Stockholm. Ett flertal av utställningens bilder finns med i boken Karlbergsvägen som jag lovprisade när den kom ut. Det är inte bara ungarna på Birkagården och deras framfart i trakterna Lars Engström har porträtterat utan en hel epok borta för alltid.