Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 00:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/03/26/vredens-dag-i-husby-mot-utarmningen-av-servicen/

Epsteins STHLM

"Vredens dag" i Husby mot utarmningen av servicen

”Vredens dag” i Husby började med ett öronbedövande trummande som hördes bort till Kista. Hundratals människor samlades i centrum för att protesterna mot den förestående nedläggningen av vårdcentralen och utarmningen av servicen i stadsdelen. Tal och musik avlöste varandra i fyra timmar. Basar Gerecci från ungdomsorganisationen Megafonen inledde med ett brandtal.

Basar Gerecci från ungdomsorganisationen Megafonen inledde protesttalen i Husby på söndagen, "Vredens dag".

”Landstinget har lagt ner Husby vårdcentral i smyg som när tonåringen snor cigarretter från mammans handväska. De skäms och lämnar därför ingen möjlighet för de boende att påverka beslutet”, sade Basar Gerecci och påpekade att sträckan 800 meter är lång (till vårdcentralen i Akalla) för  den sjuke pensionären och den ensamma mamman med knapp ekonomi.

Han pekade på att nedläggningen av vårdcentralen inte är unik. I förra veckan försvann postkontoret från Husby, Dalhagsskolan har lagts ned, banken på torget har flyttat liksom för längesedan folktandvården till Hallonbergen. Samma trend som i grannförorterna på andra sidan Järvafältet. I Tensta har försäkringskassan och skatteverket flyttat och i Rinkeby las förvaltningshuset ned och där finns knappt en bankomat.

Han talade om risken för att apoteket i Husby läggs ned och om problemet för företagen i området när arbetsplatser försvinner. ”Snart kommer människor bara att röra sig från lägenheterna till tunnelbanan – och vad händer med ett levande centrum då”, undrade han.

Basar Gerecci krävde att vårdcentralen ska få vara kvar i Husby och slutade med en uppmaning till politikerna ”Nästa gång ni planerar att, på avstånd, rita om vår karta och bestämma över våra liv – kom till oss först!”