Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 16:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/04/08/ministern-lovade-vitbok-pa-romernas-nationaldag-i-kungsan/

EPSTEINS STOCKHOLM

Ministern lovade vitbok på Romernas nationaldag i Kungsan

En liten grupp romer vandrade i regnet till musik från Sergels torg till Kungsträdgården på fredagen för att inleda firandet av den romska nationaldagen. En av talarna var Integrationsminister Erik Ullenhag (fp).

Integrationsminister Erik Ullenhag (fp) på romernas nationaldag i Kungsträdgården samtalar med riksdagsman Roger Haddad (fp) och artisten och föreståndaren för Romskt kulturcentrum Hans Caldaras (till höger på bilden).

Han berättade att det funnits romer i Sverige i minst 488 år. Det äldsta skriftliga belägget är från den 29 september 1512.

”Vi i Sverige har ingen anledning att känns oss stolta över den systematiska diskriminering som vi utsatt romerna för under historien. De har förvägrats skolgång, arbete och tidvis utsatts för tvångssterilisering.”, sade Erik Ullenhag.

Han berättade att en vitbok om diskrimineringen av romerna ska sammanställas.

”Vitboken är en del i ett större arbete för att bryta det utanförskap som många romer fortfarande upplever. Samtidigt är det viktigt att inte se vitboken som det enda medlet på väg till ett ökat förtroende mellan grupperna, utan som en del i en större process, där det framför allt handlar om att bekämpa diskriminering. Ett romskt barn som föds i dag ska kunna gå ut i samhället 20 år gammal utan att bli diskriminerad”, sade Erik Ullenhag.

Han talade också i uppskattande ordalag om vad den romska kulturen tillfört Sverige i form av hantverkare, affärsmän och kulturarbetare och sade att i dag, den 8 april, romernas nationaldag, är en dag att fira, vilket också sker på Romskt kulturcentrum i Gubbängens centrum.