Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

En kongenial bild av dagens Sverige

FOTO: DICK ERIKSSON

Sverige vimlar av duktiga amatörfotografer. Det fick jag klart för mig när jag ingick i juryn i en föga uppmärksammad fototävling arrangerad av Svefo (Östra Svealands fotoklubbar) som avgjordes i Hallonbergen i Sundbyberg på söndagen. Särskilt föll jag för vinnarbilden i färgklassen som jag inte vill undanhålla intresserade bloggläsare. Den är tagen av Dick Eriksson från Enskede fotoklubb och segrade i färgklassen med följande av mig formulerade motivering. ”Den svenska landsbygdens avfolkning gestaltas i en välkomponerad bild där kontrasten mellan det dova landskapet och den ljusa färgskalan i kvinnans sommarklänning fullbordar dramatiken i glesbygdsporträttet.”

Åke Tegbäck (till vänster) från arrangerande Sundbybergs fotoklubb delar ut förstapriset till Dick Eriksson från Enskede fotoklubb.

En kvinna på hemväg från inköpet i den avlägsna affären på en föga trafikerad väg. Jag tycker bilden på ett kongenialt sätt illustrerar flykten från landsbygden och den allt mer tilltagande urbaniseringen i dagens Sverige samtidigt som den estetiskt är gestaltad i samma anda som Sune Jonssons berömda bilder på samma tema från Västerbotten för femtio år sedan.

Det är tur att det finns amatörer, dvs. människor som brinner för och älskar det de håller på med.