Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

”Svårt få politiker att ställa upp på medborgardialog”

Fredrik Carlssons film Ockupanterna visades på onsdagskvällen …

Fredrik Carlssons film Ockupanterna handlar om husockupationer med tonvikt på ockupationerna av Västbodaskolan i Farsta, Aspuddsbadet och Cementa på Liljeholmen vilka skedde 2009. Filmen visades i ABF-huset på onsdagskvällen. I den efterföljande diskussionen beklagade filmaren Fredrik Carlsson att han inte lyckats få någon ansvarig politiker att ställa upp vare sig i filmen eller i diskussionen. Däremot var dialogpolisens chef Ola Österling, Ordfronts chefredaktör Johans Berggren och Liberala ungdomsförbundets vice ordförande Karl Axelsson med i panelen.

… med efterföljande debatt. I panelen från vänster: Fredrik Carlsson, Johan Berggren, Ola Österling och Karl Axelsson.

Diskussionen kom att handla bland om politiker som fattar avgörande beslut men som sedan håller sig undan och inte vill diskutera besluten med besvikna medborgare.  Så upplevde ockupanterna av Aspuddsbadet sin situation framgick det av filmen.

Karl Axelsson höll med om kritiken på ett allmänt plan utan att gå in på något specifikt fall. ”Jag har viss förståelse för ockupationer och att folk tar saken i egna händer. Jag tycker det kan vara positivt med civil olydnad. Jag har partivänner som gömt politiska flyktingar till exempel”.

Karl Axelsson berättade också att han blivit kritiserad för att han tackat ja till att delta i diskussionen på ABF-huset. Han efterlyste också en aktivare medborgardialog från politikernas sida. ”Nu för man många gånger medborgardialog när besluten redan är fattade. Ett svekfullt förfarande”.

Dialogpolisens chef Ola Österling och Liberala ungdomsförbundets vice ordförande Karl Axelsson.

Karl Axelsson vet vad han talar om. Han har suttit som fp:s representant i fastighetsnämnden i Uppsala.

Johan Berggren förutspådde fler ockupationer i framtiden i takt med att klyftorna och människors känsla av maktlöshet ökar i samhället. Ola Österling berättade att dialogpolisen inrättades efter Göteborgskravallerna 2001 i samband med EU-toppmötet och president Bushs besök där. ”Vår uppgift är att utbyta åsikter men det måste ske med ömsesidig respekt. Avsikten är inte att nå konsensus men att hindra ryktesspridning och motarbeta stereotypa åsikter som kan finnas både hos poliser och hos demonstranter. För övrigt är jag djupt imponerad av människor som står för förändringar och engagerar sig”.