Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 00:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/06/04/du-ska-kunna-ga-naken-och-aspackad-och-anda-fa-vara-i-fred/

Epsteins STHLM

"Du ska kunna gå naken och aspackad och ändå få vara i fred"

Lars Epstein
Rätta artikel

”Kaffeflicka”, ”Slampa”, ”Hora” osv. stod det på tyglapparna som kvinnorna hade fäst på sig själva vid Mynttorget på lördagseftermiddagen. Det var deltagarna i SlutWalk (slut betyder ungefär slampa på engelska) som samlades till en demonstration som gick till Sergels torg. De ville visa att man får vara den man är och vara klädd hur man vill utan att därför ha del i skulden om man blir utsatt för sexuella övergrepp. Förövaren bär alltid hela skulden.

SlutWalk har via de sociala medierna på bara två månader spritt sig till en världsomspännande rörelse med huvudsyftet att ändra på attityderna till sexuella övergrepp, att flytta fokus från offret till förövaren och att ändra på attityderna så att färre personer blir förövare.

Hela rörelsen har sin upprinnelse i Toronto där en polis, Michael Sanguinetti, höll en föreläsning för ett antal juridikstudenter och bland annat sa ”Man har sagt till mig att jag inte borde säga det här – men, kvinnor borde låta bli att klä sig som slampor så att de inte blir utsatta för övergrepp” (underförstått: kvinnor som klär sig utmanande har del i ansvaret att de blir utsatta). Eller som en av talarna på Mynttorget uttryckte det: ” Du ska kunna gå naken och aspackad och ändå få vara i fred ”.

Michel Sanguinetti bad senare om ursäkt för sitt uttalande och lovade att det inte skulle upprepas. Men då hade redan rörelsen mot att skuldbelägga offren fått fart och för två månader sedan samlade den första SlutWalk i Toronto 3 000 deltagare och sedan spred sig rörelsen globalt.