Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

"Dumpa Stockholms snö i bergrum och använd den till fjärrkyla"

Snödeponering på Årstafältet.

Vinterstrul i innerstan.

Hettan och värmen tilltog gradvis i Stadshuset denna junimåndag när de gångna vintrarnas miserabla snöröjning i Stockholm var uppe till debatt i kommunfullmäktige i en sammanträdessal så kvalmig att man tvingades öppna fönstren för att leda in de friska sommarvindarna vilket dock medförde att Mälarbåtarnas ihärdiga brölanden från Stadshuskajen periodvis överröstade talarna vid sina mikrofoner.

Tomas Rudin (s).

Tomas Rudin (s) efterlyste en strategi för att förbättra Stockholms snöröjning som han ansåg hade fungerat dåligt de senaste två snörika vintrarna.  När han skrev sin interpellation i februari satt han själv insnöad utan att någon plogbil visade sig och bussarna var inställda då de inte kunde komma fram. Många människor vågade överhuvudtaget inte bege sig ut eftersom de isbelagda trottoarerna inte sandades i tid.

Ulla Hamilton (m).

Ansvariga borgarrådet Ulla Hamilton (s) redogjorde för de enorma mängder snö (två fulla Globen) som föll den senaste vintern över Stockholm vilket ”utgjort stora utmaningar”. ”Samtidigt är det viktigt att poängtera att vi inte är nöjda med den nedsättning av framkomligheten och tillgängligheten som har rått under de senaste två vintrarna”, sade Ulla Hamilton.

Stellan Hamrin (v).

Hon nämnde också problemet med att hitta platser att deponera de stora snömängderna och begränsningarna att dumpa snön i Mälaren eftersom staden måste ha dispens från Naturvårdsverket då snö klassas som avfall. ”Det är bara i Sverige som snö betraktas som avfall”, sade hon kritiskt. Något som fick Stellan Hamrin (v) att påpeka att det finns stora mängder gifter i snö som dumpas i sjön. ”Snön innehåller fosforhalter över gränsvärdena och andra föroreningar. Det har kostat mycket att rensa upp stadens hamnar som hållit på att slamma igen av smutsig snö som dumpats i sjöarna”.

Stellan Hamrin (och Tomas Rudin) menade att det fanns en outnyttjad möjlighet att lösa problemet med snöhanteringen nämligen att tippa och lagra snön i stadens bergrum och nyttiggöra sig den i form av fjärrvärme på sommaren. En idé som inte Ulla Hamilton direkt nappade på. ”Men vad gör man om det blir en vinter utan snö?” ”Det är inga problem. Fjärrkyla bygger på kallt bottenvatten.  Låt oss koppla snön till det”, sade Stellan Hamrin. Själv tycker jag det låter som en vettig idé om den går att genomföra praktiskt. Och det är ju nu på sommaren man måste planera för vintern (som Tomas Rudin påpekade). Det är väl bara att sätta i gång och utreda och åtgärda så att staden är förberedd när nästa snöfall inträffar.