Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-26 21:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/06/14/demonstranter-taltade-i-landstingshusparken/

Epsteins STHLM

Demonstranter för 0-taxa tältade över i landstingshusparken

Rätta artikel

”Torbjörn Rosdahl, vem är de/ har han jobbat på OLW?” Denna satiriska ramsa riktad till det moderata finanslandstingsrådet skanderades av ett antal demonstranter som tältat över i landstingshusparken och nu stod med plakat och välkomnade landstingspolitikerna inför budgetmötet på tisdagsmorgonen.  Ramsan hänsyftade på finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahls (m) tidigare uttalande att en höjning av SL-kortet med 100 kronor i månaden motsvarade kostnaden för tre chipspåsar.  Vid debatten bad Torbjörn Rosdahl om ursäkt för sitt tidigare uttalande om ”chipspåsarna”.  Jag gjorde fel. Jag uttryckte mig på ett alltför lättsamt sätt. Nu får vi lägga olyckliga formuleringar bakom oss.”

Trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (m) och finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (m) inför landstingsdebatten om nästa års budget.

Demonstranterna krävde 0-taxa i kollektivtrafiken. Något som ingen politiker var intresserad av att genomdriva. Miljöpartiet och vänstern ville behålla priset på månadskortet oförändrat, socialdemokraterna ville höja det med 50 kronor, men alliansens höjning med 100 kronor till 790 kronor i månaden klubbades igenom. ”Denna lilla höjning”, som Torbjörn Rosdahl uttryckte det i debatten, ”går oavkortat till kollektivtrafiken”.  Gunilla Roxby Cromvall (v) ansåg inte höjningen vara liten. ”Chockhöjningen slår hårt mot många med skral ekonomi”. Hon påpekade också att bara tre storstäder i Europa har dyrare månadskort än Stockholm. ”I Prag kostar månadskortet 204 kr/mån, i Marseille 386 kr/mån och inte ens i Oslo, denna dyra stad, kostar det mer än i Stockholm, där kostar det 676 kr/mån”.

Centerns Lukas Forslund försvarade alliansens höjning och påpekade att på många ställen i Sverige är månadskorten dyrare än de kommer att bli i Stockholm som till exempel i Uppsala 1070 kr/mån, i Kalmar 1040 kr/mån och i Gävleborg 1 500 kr/mån.