Created with Sketch. Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-09 15:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/06/15/radhuslanga-i-enskede-arets-stockholmsbyggnad-2011/

EPSTEINS STOCKHOLM

Radhuslänga i Enskededalen årets Stockholmsbyggnad 2011

Årets Stockholmsbyggnad 2011 framröstad av stockholmarna.

En radhuslänga (i kvarteret Barnmorskan 2) på Dalgårdsvägen i Enskededalen har utsetts till årets Stockholmsbyggnad 2011. Den fick flest (över trettio procent) av uppemot sju hundra avlagda röster från stockholmarna som hade att välja mellan fem olika byggnadsprojekt färdigställda under 2010. En jury med stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (m) och stadsarkitekten Karolina Keyzer i spetsen hade valt ut de finalisterna.

Arkitekten Anders Bergkrantz gratuleras av Regina Kevius. Övriga pristagare från vänster: arkitekten Lasse Vretblad och byggmästarna Bengt Sundvall och Johan Lins.

Segrarbyggnaden uppställd på staffli under prisceremonin i Prinsens galleri i Stadshuset.

Vid en ceremoni i Stadshuset på onsdagen delade Regina Kevius ut priset till arkitekterna Anders Bergkrantz och Lasse Vretblad och byggmästarna Bengt Sundvall och Johan Lins. Priset bestod av en bronsplakett att fästa på huset, blommor, ära och diplom.

Min personliga favorit: Förskolan Paletten i kvarteret Telefonfabriken i Midsommarkransen ritad av Tham & Videgård Arkitekter.

Min personliga favorit bland de fem finalisterna var nog ändå den knallgula barnstugan i LM-området i Midsommarkransen med sina runda och böljande former, ett uppfriskande nytänkande inom barnstugearkitekturen som under åren alltför ofta präglats av ett slentrianmässigt barackpräglat tänkande.