Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 12:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/07/07/nu-rivs-restaurang-lindgarden-pa-djurgarden/

Epsteins STHLM

Nu rivs restaurang Lindgården på Djurgården

Lars Epstein
Rätta artikel

Nu försvinner ett av de sista spåren från Stockholmsutställningen 1930. Restaurang Lindgården på Djurgårdsvägen mellan Liljevalchs och husen vid Allmänna gränd förvandlas till flisor. Rivningen har inletts till förmån för ett hotell ritat av Johan Celsing. Lindgården var i ett tidigare skede tänkt att ersättas av en modernistisk hotellskapelse som lyckligtvis underkändes av länsstyrelsen.

H otellet (med indragen övervåning) som ska ersätta restaurang Lindgården (sett från Allmänna gränd). ILL: Johan Celsing Arkitektkontor

Det första förslaget till hotell som länsstyrelsen sade nej till i ett tidigare skede.

Det är tråkigt att det inte gick att rusta upp Lindgården med sina träverandor, sin vackra lilla gård och klängväxtdekorerade fasad. Det kanske hade gått. Men nu är det försent.  Lindgården fick förfalla i många år sedan staden sålt fastigheten för tjugo år sedan. Det fanns skyddsföreskrifter i köpeavtalet som inte följdes upp av staden vilket skarpt  kritiserades i en revisionsrapport för ett antal år sedan. Nu är den på grund av många års brist på underhåll förfallna Lindgårdens öde slutligen beseglat. Trist!