Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-21 15:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/07/15/riv-flygarmonumentet-inte-traskulpturen-pa-svea-artilleri/

Epsteins STHLM

Riv Flygarmonumentet, inte träskulpturen på Svea Artilleri!

Lars Epstein
Rätta artikel

Max Zinneckers träskulptur som väckt blandade känslor ...

... bland Östermalmsborna.

En sjuttio meter lång och upp till tre meter bred träskulptur av Max Zinnecker som sattes upp i vintras på Svea Artilleris gamla kaserngård har väckt blandade reaktioner bland de närboende på Östermalm.  Någon liknar den monumentala träskulpturen vid en brädhög efter en havererad byggnadsställning, någon vill ”bränna skiten” medan andra tycker skulpturen pryder sin plats (läser jag i lokaltidningen Östermalmsnytt) . Själv tillhör jag de senare. Skulpturen är ju både fin och praktisk. När jag ska fotografera den håller jag mig hänsynsfullt på avstånd eftersom ett par kvinnor ligger och solbadar på skulpturen. Det är tänkt att folk ska kunna vistas i mittpartiet.  Många barn har använt den som klätterställning vilket föranlett att skyddsräcken satts upp för säkerhetens skull.

Hitlervännen Carl Milles örn på Karlaplan.

Örn i en av Hitlers kaserner i Berlin.

Nej är det något konstverk på Östermalm som borde rivas och förpassas till historiens sophög (eller Millesgården som konstnären Alexander Vaindorf förslagit) så är det istället Carl Milles Flygarmonumentet på Karlaplan från 1931 bara ett par hundra meter från Parametric Framework (som träskulpturen på Svea Artilleris gård heter). Carl Milles Hitlervänliga inställning avspeglas ju uppenbart i den upphöjda örnen på sin sockel framför nedgången till tunnelbanan på Karlaplan. Jag får kalla kårar längs ryggraden varje gång går förbi Carl Milles örn med sina utbredda vingar även om den inte har huvudet vänt åt vänster som på de flesta rent nazistiska motsvarigheter. Flygarmonumentet användes ju också som samlingsplats för ungnazisterna i stan på 1930-talet. Eller så ska det stå kvar eftersom den bättre än något annat monument vittnar ”om den föga ärorika ambivalens som rådde också i detta land”, som Peter Cornell skrev i Expressen häromåret. Kanske det. Men det skulle den ju göra också på Millesgården.  Den behöver ju inte för all framtid stå granne med den del av Karlaplan som för tre år sedan (efter den tidigare moderatledaren) döptes till Gösta Bohmans plats.

Flygarmonumentet på Karlaplan står placerat intill ...

... Gösta Bohmans plats.