Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 12:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/07/21/olagligt-klotter-och-laglig-graffiti-ar-tva-helt-olika-saker/

Epsteins STHLM

Olagligt klotter och laglig graffiti är två helt olika saker

Olagligt och missprydande ...

... klotter ...

... på Västerlånggatan.

Klotter är olagligt och missprydande och kostar stora pengar att sanera. Jag behöver inte gå många steg på Västerlånggatan för att hitta exempel på nedklottrade husväggar. På alla sätt bör klotter motarbetas. Det är de flesta överens om. Olagligt klotter är dock inte detsamma som laglig graffiti eller gatukonst. I Bromstens industriområde finns exempelvis en jättelik graffitimålning som kanske kommer att räddas till framtiden om det är möjligt när hela området snart ska exploateras. Frågan är under utredning på  exploateringskontoret.

DN Kultur i dag.

När Stockholms stad (som DN meddelat) förbjuder annonsering på stadens kulturtavlor för gatukonstevenemanget Art of the Streets som i Rikteaterns regi ska äga rum på Södra teatern 13 och 14 augusti verkar det som man blandat ihop olagligt klotter med laglig graffiti. Staden har nolltolerans mot klotter och olaglig graffiti men väl knappast mot den erkända graffitikonsten som sådan.

Den lagliga muralmålningen Fascinate i Bromsten utförd av grafittikonstnärerna  Circle and Weird från 1989 som kanske, kanske inte, blir kvar när övriga byggnader i industriområdet rivs för ny bostadsbebyggelse.

Varför kan inte staden istället ge uppdrag åt graffitikonstnärer att pryda väl utvalda trista platser som skulle må bra av lite färg och fantasifulla former såsom skedde en gång för längesedan längs en flera hundra meter lång sträcka intill Stuvsta järnvägsstation i Huddinge.