Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 18:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/07/24/fjadrande-fard-i-skont-knarrande-tag/

Epsteins STHLM

Fjädrande färd i skönt knarrande tåg

Lars Epstein
Rätta artikel

Med små ryck startar tåget från Lindholmen och knarrar hemtrevligt när det fått upp marschfarten på återfärden till Östra station. Småbuskar och rallarrosor vid den smala banvallen vajar i fartvinden. Nedsjunken i det vinröda fjädrande galonkläda sätet ser jag två betande hästar på ängen i julisolen. Den pastorala scenen framkallar ett gammalt barndomsminne. Just ett sånt här tåg åkte jag med i början av 1950-talet när det bar av till Norrtälje för vidare färd med buss mot Barnens Ö. I Rimbo var det rundkörning så vi småkillar trodde för en stund alla att tåget vände åter mot Östra station innan det åter var på rätt spår.

Söndagen var den första av fyra söndagar i rad när Roslagsbanans veterantågsförening kör sina sommarturer, i år från Östra station till Lindholmen och Österskär tur och retur.  De gamla bruna tågen togs ur bruk i början 1990-talet. Men ett antal vagnar finns kvar renoverade av entusiasterna i föreningen. På söndagen fanns en motorvagn i vardera ändan av tågsättet, den ena från 1938, den andra från 1934, den senare vackert nylackerad, båda byggda av ASEA, med en godsvagn och en personvagn i mitten.

Jag måste uttrycka min glädje och tacksamhet till tågentusiasterna som genom sina frivilliga insatser rustar upp och bevarar dessa gamla kulturminnen som annars skulle ha skrotats för länge sedan. Det är nödvändigt för att vi alla ska kunna få perspektiv på vår egen tillvaro. Roslagsbanans veterantågsförening stora renoveringsprojekt är sedan flera år motorvagnen XP 33 som byggdes 1918. Jag frågar föreningens ordförande Johan Cedergren när den blir klar att åter tas i bruk. ”Till påsk, frågan är vilken”, svarar han skämtsamt men lovar att den ska vara klar i god tid till 100-årsjubileet 2018. Det ser jag fram emot.