Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-14 11:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/07/25/prags-sparvagnar-ar-malade-i-gladare-farger-an-stockholms/

Epsteins STHLM

Prags spårvagnar är målade i gladare färger än Stockholms

Lars Epstein
Rätta artikel

Spårvagnarna i Prag ...

... rullar omkring ...

... i gladare färger ...

Prag är som Stockholm när jag var ung. På ett sätt. Här i Prag, där jag tillfälligtvis  befinner mig, dånar spårvagnarna förbi utanför hotellrumsfönstret var femte minut. Men vad gör det. Jag störs inte av det rogivande bullret. Kanske vande jag mig i mitt barndomshem på Sankt Eriksgatan där 1:an och 4:an oavlåtligt passerade utanför sovrumsfönstret utan att jag reagerade trots motorljud och gnissel från skenorna.  Här, utanför hotellrumsfönstret på Senovazne Namesti, är det 5:an, 9:an och 26:an som turas om att rulla förbi. De flesta vagnarna är målade i någon nyans av  rött kombinerat med grått eller vitt. Bäst gillar jag de brandbilsröda varianterna och frågar mig hur SL kunde komma på idén att måla Spårväg Citys vagnar brunsvarta. Går det att hitta på en tristare färg? Jag tvivlar.

... än sina motsvarigheter i Stockholm.

Jag föreslår studieresa till Prag för SL:s styrelse för att hämta inspiration inför önskad ommålning i lika glada färger som här i den tjeckiska huvudstaden där spårvagnarna är så många och går så ofta att det emellanåt händer att upp till tre, fyra tågsätt samtidigt står och köar vid hållplatsen. Det kan man kalla Spårväg City. Och det i färger som piggar upp stadsbilden. Följ efter Stockholm!