Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-29 09:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/09/03/emma-jonsteg-svensk-arkitektur-ar-med-fa-undantag-usel/

EPSTEINS STOCKHOLM

Emma Jonsteg: "Svensk arkitektur, är med få undantag, usel"

”Bland landets arkitekter är det en i det närmaste självskriven uppfattning att det som produceras inom svensk arkitektur i dag, med några ytterst få undantag, är riktigt uselt.”

Emma Jonsteg, vd för Utopia Arkitekter AB.

Arkitekten och vd:n för Utopia Arkitekter AB Emma Jonsteg sticker ut hakan i en debattartikel i tidningen Arkitektens senaste nummer. Hon fortsätter:

“Faktum är att det arkitekter emellan uppfattas som klädsamt att tycka att det mesta som görs av så väl kollegerna som det egna kontoret är dåligt. Det gör mig bedrövad att jobba i en bransch med en sådan självbild. Vad som gör mig ännu mer beklämd är att jag till stora delar håller med om den dystra verklighetsbeskrivningen. Det mesta är faktiskt skräp.”

Som vanlig medborgare utan någon arkitektutbildning håller jag med Emma Jonsteg. Hon uppmanar arkitektkåren till en uppryckning. Jag hoppas hon får gensvar.

Hörnet av Tengdahlsgatan/Barnängsgatan i dag ...

... och kanske i framtiden. Illustration: Utopia Arkitekter AB

Arkitektkontoret Utopia lanserar självt den ena, som jag tycker, utmärkta idén efter den andra. Senast ett förslag (”Söderkåkar”) till bebyggelse i hörnet av Tengdahlsgatan/Barnängsgatan på östra Södermalm. Det är ritat på uppdrag av byggföretaget Folkhem som dock ännu inte fått någon markanvisning från staden. Jag hoppas de får det. ”Söderkåkar” är tre massiva trähus som anspelar på Södermalms träbyggnadstradition. De har sockelvåningar i sten och är tänkta att målas i Falu rödfärg. Taken är av plåt och sedum och är vinklade för att möjliggöra för solpaneler. Byggnaderna är ”skevade” och vridna för att ge dem en varierad och egen identitet.

Personligen tycker jag ”Söderkåkar” skulle liva upp den här delen av Söder med sin arkitektur i många olika stilar och från flera olika epoker.  ”Söderkåkar” visar, tycker jag, utan att verka sökt eller tillkrystat, prov på det nytänkande inom arkitekturen som Emma Jonsteg efterlyser i sin debattartikel i Arkitekten.