Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 08:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/09/09/tommy-tallstigs-soderhjaltar/

Epsteins STHLM

Tommy Tallstigs Söderhjältar

Lars Epstein
Rätta artikel

Tommy Tallstig med den inramade målningen av Stefan Sundström. På golvet syns porträtten på Conny Blom (närmast) och Rolf Wikström.

Den självlärde konstnären Tommy Tallstig halvtidsjobbar som kyrkvaktmästare i Uppenbarelsekyrkan i Hägersten när han inte sitter i ateljén i Vidja vid sjön Orlången söder om stan och målar. Karriären började på sätt och vis redan i skolan när den unge Tommy Tallstig inte kunde avhålla sig från att ständigt rita inte bara i alla skolböcker utan också på själva skolbänken. Men det var först på 1980-talet som han började måla på allvar när han trängt in i och totalt fascinerats av August Strindbergs komplexa värld och plötsligt upplevde det inre tvånget att gestalta sina läsupplevelser med pensel och oljefärg. Tavlorna ställdes ut på Strindbergsmuseet.

Porträtten föreställer från vänster: Toni Holgersson, Rebell-Robert och Sven-Arne "Höken" Hökenström.

De senaste två åren har Tommy Tallstig bland annat ägnat sig åt att porträttera sina ”Söderhjältar”. Själv bor han i Aspudden men hänger ofta på Söder som han anser vara ”Sveriges absolut bästa stadsdel”. Aspudden kommer på andra plats. Det är en brokig skara som han porträtterat efter att ha träffat och fotograferat dem alla och sen åkt ut till ateljén och målat och som jag tycker lyckats fånga det karakteristiska hos de avporträtterade bland vilka återfinns ”levande legender” som musikerna Stefan Sundström, Plura Jonsson och Rolf Wikström med flera.

Utställningen på Galleri Aguéli. Från höger ses porträtten på Torkel Knutsson, Kenny Håkansson och Dogge Doggelito.

Och i morgon, lördag kl 12-17, har Tommy Tallstig vernissage på sin utställning “Hjältar på Söder” på Galleri Aguéli, Blecktornsgränd 9.