Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 09:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/09/14/aven-folkpartiet-vill-radda-midsommarkransens-brandstation/

Epsteins STHLM

Även Folkpartiet vill rädda Midsommarkransens brandstation

Den rivningshotade brandstationen i Midsommarkransen som ...

... politikerna Tomas Rudin (s), Ylva Wahlström (mp) och Björn Ljung (fp) vill rädda.

Vid ett välbesökt möte på kulturkaféet Tellus på tisdagskvällen berättade Folkpartiets starke man i stadsbyggnadsfrågor Björn Ljung (fp) att också hans parti vill rädda den rivningshotade gamla brandstationen från 1944 i Midsommarkransen. Eftersom den rödgröna oppositionen redan tidigare deklarerat att den vill ha kvar brandstationen borde saken vara klar, eftersom det finns en politisk majoritet i Stockholms stad för att bevara brandstationen. Men så enkelt ät det inte. Folkpartiet ingår i den styrande alliansen och om inte Björn Ljung lyckas övertyga exploateringsborgarrådet Joakim Larsson (m) om att inta samma hållning så lär brandstationens öde vara beseglat eftersom den borgerliga alliansen är en allians som brukar uppträda enigt.

Välbesökt möte om brandstationen.

På mötet redogjorde oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (s) för dagsläget. Byggbolaget JM har fått en preliminär markanvisning av exploateringskontoret att bygga på brandstationstomten. I JM:s förslag rivs brandstationen. Markanvisningen är dock (som alltid) villkorad till att stadsbyggnadsnämnden godkänner en detaljplan enligt JM:s intentioner.  Andra byggbolag har andra visioner. Byggbolaget Veidekke har presenterat ett förslag till bebyggelse där brandstationen blir kvar.

På mötet rådde stor enighet om att brandstationen borde vara kvar. Flera förslag framfördes om vad den kan användas till i framtiden. Pilgrimsskolan behöver lokaler, likaså närradioföreningarna. De växande ungdomskullarna behöver samlingsställen nu när Midsommarkransen och närliggande stadsdelar förtätas och befolkningen växer.  ”När man bygger fler bostäder behövs fler träffpunkter”, som miljöpartisten Ylva Wahlström uttryckte det. Hon har tidigare i en motion föreslagit att ”Stockholms stad bevarar den gamla brandstationen och rustar den till ett kulturhus antingen i egen regi eller efter avtal med extern part.”

Tomas Rudin uppmanade de församlade Kransenborna att bilda en arbetsgrupp för att samla idéer och påverka i frågan. Men det är bråttom. Hyreskontraktet för nuvarande hyresgäster (Falck Ambulans AB och Varningsljusteknik Norden AB) går ut redan nästa år. ”En stark lokal opinion i frågan är det enda som hjälper”, sade Tomas Rudin. Också Björn Ljung var inne på samma linje som Tomas Rudin.  ”Ta en diskussion med dem som är intresserade av att exploatera området”, sade han. Det kommunala bostadsföretaget Stockholmshem kanske? Där Björn Ljung ju själv är ordförande.