Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Industrierna i Midsommarkransen som försvann

På Hökmossens gård, ett gammalt kronotorp med anor från 1700-talet, …

Jag gillar hembygdsföreningar och människor som intresserar sig för sitt närområdes historia. På söndagen lyssnade jag på Christer Malm från Brännkyrka hembygdsförening som besökte kulturföreningen Hökmossens gård och i rapp takt berättade om de gamla försvunna industrierna som fanns i området innan LM Ericsson byggde sin fabrik i Midsommarkransen 1940.

… berättade Christer Malm om Midsommarkransens gamla svunna industrier.

Där var Nordiska Aviatikbolaget som startade 1916 och byggde militära flygplan under första världskriget men slog igen i början av 1920-talet liksom många andra industrier som inte klarade den dåvarande lågkonjunkturen. I början av förra seklet fanns också en lädercementfabrik vid nuvarande Telefonplan. Lädercement var en blandning av rågummi och bensin som användes som klister i skotillverkningen. Mopedfabriken som startade i början av 1920-talet gick i konkurs efter några år. Lokalerna övertogs av AEG som bland annat tillverkade radioapparater.

Den gamla tvättmedelsfabriken på Tellusborgsvägen som nu blir bostäder.

Många av de gamla fabriksbyggnaderna i Midsommarkransen är rivna men en del finns kvar än i dag. Det gör den gamla tvättmedelsfabriken i kvarteret Tvålflingan som nu byggs om till bostadsrätter. Bostadsrättsföreningen heter Pianofabriken eftersom det var en pianofabrik i lokalerna 1918-1921 innan de förvandlades till tvättmedelsfabrik (1922-1986). Enligt Christer Malm lyckades man bara tillverka en handfull pianon i pianofabriken däremot mängder med symaskinshuvar under dess blott treåriga epok.

Ekstrands gamla snickerifabrik intill tvättmedelsfabriken är i dag skola och förskola.

När arbetarna på Primusfabriken på Lilla Essingen kom i konflikt med ägarna startade fackföreningen 1913 en egen fabrik för tillverkning av fotogenkök vid Tellusborgsvägen mittemot tvättmedelsfabriken. Den byggnaden står också kvar i dag liksom grannen till tvättmedelsfabriken Ekstrands snickerifabrik (skola och förskola i dag), och även huset där den första svenska bensinpumpen tillverkades av företaget AB Mack, startat 1916,  på Nyborgs gränd i andra ändan av Midsommarkransen. Mack är en så kallad akronym, dvs. bildat av initialbokstäverna i grundarnas efternamn: Mathiasson, Andersson, Collin och Key. På gamla bilder ser man fabriksnamnet på AB MACK på husfasaden. Dessa bokstäver är sedan länge försvunna men kommer åter på plats nästa år då själva huset, som i dag hyser bostäder, fyller 100 år. Länsstyrelsen har beviljat anslag för ändamålet.

I detta snart hundraåriga hus  startade tillverkningen av Sveriges första bensinpumpar av företaget AB Mack.

Christer Malm berättade om fler försvunna fabriker i Midsommarkransen på den tiden området var känt som Tellusborg men jag hann inte anteckna alla. Genteles färg- och fernissfabrik som startade på 1910-talet måste dock också nämnas. Den såldes till Beckers 1952.

LM Ericssons gamla fabrik vid Telefonplan är Midsommarkransens ståtligaste industriminne.

Även om fler gamla industribyggnader kanske kunde ha räddats får man vara tacksam för att en del fått stå kvar och berätta om gamla tider. Inte minst gäller det förstås LM Ericssons oefterhärmliga fabrikskomplex vid Telefonplan där Konstfack huserar i dag.