Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Råttan på Hornsgatan vet inte om att den är ett skadedjur


Jag sitter i bilen på Hornsgatan. Det blir rött ljus vid Timmermansgatan. Genom framrutan ser jag en råtta med sin långa svans mitt på ljusa dagen i maklig takt på väg över gatan. Aldrig har jag sett råttor i stan annat än på natten. Och de rör sig alltid sprintertakt om de hör något hotfullt ljud.

Jag övermannas av medlidande med råttan som rör sig så sakta. Den måste vara skadad. Jag hinner ta en bild med vidvinkelobjektivet som sitter på kameran innan det slår om till grönt. Hur ska det gå? Klarar den sig eller blir den överkörd. Jag rundar kvarteret. Parkerar bilen på Timmermansgatan och springer ner till korsningen för att se om den är kvar.

Råttan är borta. Kanske klarade den livhanken.  Jag tror jag hoppas det. Råttan vet ju inte om att den är ett skadedjur slår det mig. Den försöker ju bara överleva som alla andra varelser. Har jag kanske fel?