Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 00:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/10/16/det-bortglomda-150-arsjubileet/

Epsteins STHLM

Det bortglömda 150-årsjubileet

Rätta artikel

Rör på Hornsgatan.

På Hornsgatan såg jag häromdagen rören för vatten och avlopp bytas ut. Det fick mig att tänka på en av de viktigaste händelserna i Stockholms socialhistoria vilken ägde rum 1861, för 150 år sedan. Då invigdes nämligen Stockholms första vattenledning. Vattnet kom från Årstaviken och distribuerades filtrerat och drickbart från det nybyggda vattenverket vid Skanstull i rör nedlagda i marken via Södermalm ända ner till dagens city.

Fredrik Wilhelm Leijonancker (1818-1883) borde kanske få Stockholm Water prize postumt.

Stockholm var under förra delen av 1800-talet en av Europas mest ohygieniska städer med extremt hög dödlighet och med brunnar i vilka vattnet ofta var förorenat och orsak till farliga sjukdomar. Kolerautbrottet 1834 då fem procent av stockholmarna dog ledde till en kraftig sjukhusutbyggnad. De nya kolerautbrotten från 1853 fick stadens och statens myndigheter att börja fundera på det förorenade vattnets betydelse för stockholmarnas hälsa. Och 1861 kunde alltså Stockholms första vattenverk vid Skanstull sent omsider (jämfört med England och andra europeiska länder) invigas med sina filtrerbassänger av en mäkta imponerad kung Carl XV tillsammans med mannen bakom verket Fredrik Wilhelm Leijonancker. Värt att uppmärksammas på något sätt. Ett postumt ”Stockholm water prize” till F W Leijonancker kanske?