Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 22:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/10/17/stockholmarna-sorjer-och-tar-strid-for-tv-eken/

EPSTEINS STOCKHOLM

Stockholmarna sörjer och tar strid för TV-eken

Den nedsågningshotade TV-eken som den tedde sig på söndagen.

Nyligen kom beskedet att den månghundraåriga TV-eken på Oxenstiernsgatan är bortom räddning och ska sågas ned i slutet av oktober. Stockholmarna sörjer det gamla välkända trädet. Människor kommer i en jämn ström för att klappa på barken och ta ett symboliskt farväl av trädet eller för fotografera och föreviga det innan motorsågarna börjar sitt verk.

Enligt trafikkontoret är TV-eken (f.d. radiohuseken) angripen av svamp och så rötskadad att den kommer att kollapsa. ”Risken att grenar faller ner i gatan är stor. Vi har därför beslutat att trädet måste tas ner av trafiksäkerhetsskäl”, heter det på ett anslag som trafikkontoret satt upp på eken.

”Det är konstigt att man kommit på det så plötsligt att man måste såga ned det gamla trädet bara två veckor efter att man meddelat det till allmänheten när det stått där i kanske tusen år”, säger en upprörd kvinna som besöker eken på söndagen. På trafikkontorets anslag har också några kommentarer skrivits ”Skitsnack. Ni röjer för spårvagn” och ”Almarna står efter 40 år. Ni sa att de också måste bort”.

Den nedsågningshotade eken före radions och tevens tid avbildad för cirka 150 år sedan.

Naturvännerna mobiliserar också för att ta strid om TV-ekens framtid. Det blir en spännande tid fram till den planerade nedsågningen av den kanske mest kända av Stockholms stads gamla ekar som avbildades redan för närmare hundrafemtio år sedan och då såg ungefär likadan ut som idag bortsett från att den då inte var omgiven av vare sig radiohus, tevehus eller något hus överhuvudtaget.