Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 21:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/10/18/hyresgasterna-kanner-sig-forda-bakom-ljuset/

EPSTEINS STOCKHOLM

"Hyresgästerna känner sig förda bakom ljuset"

Kommunalägt bostadshus på Ålgrytevägen i Bredäng som är på väg att privatiseras.

Hyresgäster protesterar mot privatiseringen (bilden från förra kommunfullmäktigesammanträdet).

Trots hyresgästernas protester står den styrande borgerliga alliansen fast vid sin uppfattning att drygt tusen kommunalägda lägenheter i Kärrtorp och Bredäng ska privatiseras.  Runt fyra tusen namn har samlats ihop mot att Svenska Bostäder ska sälja 1052 lägenheter till det privatägda fastighetsbolaget Primula. Försäljningen skulle ha klubbats vid måndagskvällens kommunfullmäktigesammanträde men sköts upp efter att oppositionen begärt så kallad minoritetsåteremiss.

Oppositionen kritiserade försäljningen för att helt gå helt på tvärs mot hyresgästernas samlade vilja.

Rebecca Adami (mp).

-Jag får ont i magen när så här stora beslut genomdrivs utan att hänsyn tas till de som berörs, sade Rebecca Adami (mp) som själv bor i Bredäng.

Christian Valtersson (mp).

-Var är demokratin? Är ni tondöva för protesterna? Hyresgästerna känner sig förda bakom ljuset, sade Christian Valtersson (mp).

Salar Rashid (s).

-Borgerligheten vill privatisera av ideologiska skäl. Ni är totalt odemokratiska. Det är orättfärdigt mot hyresgästerna, sade Salar Rashid (s).

De berörda hyresgästerna fick besked om den stundande försäljningen genom en lapp i brevlådan den 9 juni i somras. Ingen hade i förväg frågat vad de tyckte om att byta hyresvärd.

Joakim Larsson (m).

Bostadsborgarrådet Joakim Larsson (m) och ordföranden i Svenska Bostäder Berthold Gustavsson (m) medgav självkritiskt att ”informationen måste förbättras i framtiden” när liknande fastighetsförsäljningar blir aktuella. Samtidigt menade de att affären förbättrar balansen mellan privat och kommunalt ägda fastigheter i områden där allmännyttan dominerar och att pengar från försäljningen kan användas för att rusta upp fastigheter med eftersatt underhåll i miljonprogrammet.

Berthold Gustavsson (m).

Berthold Gustavsson sade också att den tilltänkte köparen Primula går in för ett långsiktigt ägande och har som affärsidé att rusta upp sina fastigheter.

Tomas Rudin (s).

Oppositionsledaren Tomas Rudin (s) hävdade att fastighetsförsäljningen som han menade sker till reapris är ideologiskt motiverad och ifrågasatte att den blir en bra affär för hyresgästerna. Han undrade också om alliansen hade kollat upp den tilltänkte nye ägaren Primula så att inte samma misstag begås som när staden sålde tio centrumanläggningar till det i förväg av staden dåligt kontrollerade skandalföretaget Boultbee för ett antal år sedan.

-Primula bildades 1989. Under de tre senaste åren har de halverat sin omsättning och ökat sina långsiktiga skulder från 754 till över 1 400 miljoner kronor samtidigt som resultatet har sjunkit. Ni måste redovisa att hyresgästerna kan känna sig trygga, sade Tomas Rudin.

Joakim Larsson menade att oppositionen var ute för att oroa hyresgästerna.

Ann Mari Engel (v).

- Vi oroar inte människor. De är redan oroade, sade Ann Mari Engel (v).

Läs också: Protester mot privatiseringen av bostäder i Bredäng/Kärrtorp