Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 14:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/10/21/lokala-politiker-protesterar-mot-nedsagningen-av-tv-eken/

Epsteins STHLM

Lokala politiker protesterar mot nedsågningen av TV-eken

Lars Epstein
Rätta artikel

Den hotade TV-eken på Oxenstiernsgatan.

Den åldersstigna eken som står utanför TV-husen på Oxenstiernsgatan och som kanske är äldre än staden själv anses av tjänstemän på trafikkontoret vara i så dåligt att den måste sågas ned. På måndag morgon börjar motorsågarna sitt verk enligt planerna om inte TV-ekens vänner lyckas avstyra planerna.  Men det kanske de gör. Åtminstone en tid.  Det finns nämligen inget politiskt beslut på att eken ska sågas ned. Lokala politiker i Östermalms stadsdelsnämnd  protesterar mot den planerade fällningen.

Rolf Lindell (s) i Östermalms stadsdelsnämnd (tidigare ordförande) säger i en kommentar till mitt tidigare inlägg: ” Eken är naturligtvis åldersskör, men kan säkerligen blomma något hundratal år till om vi visar litet hänsyn. Låt den vara kvar och förklara den som kulturminne!”

Eduardo Hornos Ledoux (mp) också han ledamot i Östermalms stadsdelsnämnd har startat ett upprop på Facebook för att rädda eken. Han skriver: ” Vi vill stoppa fällningen. En ek dör i 100 år och än är den stark även om vissa inom kommunen hävdar motsatsen.”

Stefan Nilsson (mp), vice ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd, har tagit initiativ för att fällningen ska stoppas tills vidare. Han hyser gott hopp om att så ska ske. I så fall kommer frågan upp på stadsdelsnämndens möte kommande torsdag. ”Eken bör betraktas som ett konstverk och det är fullt möjligt att åtminstone delar av den kan räddas”, säger han.

Den planerade protestaktionen mot nedsågningen av eken börjar på söndag klockan 15. På kvällen kommer marschaller att ställas ut runt eken och på måndag morgon klockan 06.30 fortsätter protesterna på plats. Nedsågningen påbörjas runt 08.30 om inte stadens planer ändras innan dess.

Flyttad och omplanterad.

PS. Den lilla ekplantan som stod i TV-ekens skugga så sent som i söndags är borta. Dock inte nedsågad utan omplanterad på annat ställe.