Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 04:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/10/23/mansklig-ring-runt-tv-eken-vill-skydda-den-fran-nedsagning/

Epsteins Stockholm

Mänsklig ring runt TV-eken vill skydda den från nedsågning

En mänsklig ring ...

... bildades runt den hotade TV-eken ...

... vid en ceremoni på söndagseftermiddagen.

En mänsklig ring bildades symboliskt runt den nedsågninghotade s.k. TV-eken på Oxenstiernsgatan vid en ceremoni på söndagseftermiddagen som hade samlat ett hundratal personer.  Det var många talare som ville rädda eken som enligt planerna ska sågas ned imorgon måndag klockan 08.30 därför att den anses vara bortom räddning. Ett par av talarna var ekexperter som ansåg att TV-eken förmodligen kan leva både ett och två hundra år till. Beslutet taget på tjänstemannanivå kritiserades av flera lokala politiker.

Göran Folin, veteran från almstriden, uppmanade folk att gå hem och hämta hängmattor och parkera sig i träden såsom skedde i Kungsträdgården när almarnas räddades.

Göran Folin som var med och räddade almarna på sin tid tyckte att historien var på väg att upprepa sig. Också då sade tjänstemännen att träden var bortom räddning. De står som bekant kvar än i dag. Då klättrade protestanterna upp i träden. Göran Folin uppmanade de närvarande att gå hem och hämta sina hängmattor och klättra upp i träden som almstridens tid eftersom polisen förmodligen komma att spärra av ett stort område runt eken.