Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

TV-eken har fått en nådatid

Hela natten ...

... vakade ekkramarna i och bredvid den gamla TV-eken ...

... och vid sextiden på morgonen dök trubaduren Roland von Malmborg upp sjöng kampsånger till ekens ära.

TV-eken på Oxenstiernsgatan som skulle sågats ned på måndagsmorgonen har fått en nådatid. Hur lång vet ingen. Och kanske kommer den inte heller att sågas ned helt. Jag har svårt att tro det.

Björn Embrén (till vänster) diskuterar ekens status med Per Schönning (längst till höger) som utan framgång försökt överklaga beslutet att såga ned eken.

-Vi kan inte såga ned den med så här mycket folk runtom. Vi kan inte riskera att någon kommer till skada av nedfallande grenar, säger trädexperten Björn Embrén på trafikkontoret som tillsammans med sina kollegor kommit fram till att eken måste fällas eftersom den har sådana skador att den i sitt nuvarande skick utgör en fara för människor. Han berättade att man försökt rädda trädet på olika sätt i sju år men att det inte går längre.

Miljöpartisten Eduardo Hornos Ledoux som drog igång uppropet på Facebook för TV-eken dansar tillsammans med de andra ekkramarna.

På frågan om man inte kan ta bort farliga grenar och låta resten av eken vara kvar svarar Björn Embrén att ”visst kan man låta en stubbe stå kvar. Men jag tycker det är värdigaste sättet för den gamla eken att få ett avslut är att såga ned den helt”. En åsikt som inte delades av ekaktivisterna som vaktat trädet hela natten och som sjöng och dansade runt trädet till dess ära. Många undrade hur ett träd med så mycket grönska kunde vara färdigt för nedsågning. Och kanske är det inte heller det. Vad som kommer att hända framöver är oklart. Ansvariga politiker borde rimligtvis tvingas ut ur buskarna efter den allt intensivare mediebevakningen. Varför inte lyssna på folkopinionen om den nu vill att så mycket som möjligt av TV-eken ska vara kvar även i framtiden? Nu har i alla fall trafikkontoret beslutat att göra en ytterligare undersökning av ekens status innan vidare beslut om TV-ekens framtid fattas.

Både gamla och ...

... var intresserade av TV-ekens framtid.