Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 16:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/10/27/oppositionen-vill-gora-tv-eken-till-en-politisk-fraga/

Epsteins STHLM

Oppositionen vill göra TV-eken till en politisk fråga

Lars Epstein
Rätta artikel

TV-eken omringad under måndagens räddningsaktion.

Den nedsågningshotade TV-eken drog ett hundratal åhörare till Östermalms stadsdelsnämnds öppna möte i Östermalmsskolan på torsdagskvällen. Normalt kommer högst tio intresserade för att lyssna på sina lokalpolitiker.

Per Schönning (till vänster), en av dem som varit aktivast för att rädde eken, talar varmt för ekens framtid.

Diskussionen var het innan det ordinarie sammanträdet började.  Samtliga (tyckte det) i publiken ville att eken på något sätt ska bevaras för framtiden och ville också att de lokala politikerna ska uttala stöd för denna tanke. Oppositionen krävde samma sak men den borgerliga alliansen ville inte föra upp frågan på dagordningen utan hänvisade till tjänstemännen på trafikkontoret som en än gång ska utreda ekens framtid denna gång med hjälp av norsk expertis.

Rolf Lindell.

Rolf Lindell lämnade in ett medborgarförslag där han krävde att eken måste få en anständig behandling både när det gäller skötsel och beslut om dess framtid. ”En alternativ utredning bör göras utifrån målet att den ska kunna finnas kvar till glädje för människor och småkryp! Frågan måste lyftas upp på politisk nivå!”, menade han. I stort sett alla inlägg spann vidare på samma tema.

Johan Sjölin.

Debatten blev stundom hätsk och stadsdelsnämndens ordförande Johan Sjölin (m) hade svårt att dämpa publikens heta känslor.

Geir Hansteen Jörgensen lade fram ett bejublat förslag om hur eken inte bara kan räddas utan också bli en turistattraktion.

Geir Hansteen Jörgensen var en av flera som hade idéer om hur eken kan stagas upp och bli en attraktion samtidigt som den görs riskfri för trafik och fotgängare även om en gren skulle ge med sig. Han fick stormande applåder från publiken som fortsatte den animerade debatten utanför sammanträdessalen. Jag måste hålla med talarna och oppositionen. Eken har ju redan blivit en politisk fråga och då måste politikerna också ta sitt ansvar och lösa den på bästa sätt.