Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 08:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2011/10/27/rasunda-fotbollsstadion-ar-redan-riven-till-halften/

Epsteins STHLM

Råsunda Fotbollsstadion är redan riven till hälften

Rätta artikel

När Råsunda Fotbollsstadion rivs efter nästa säsong har det spelats fotboll på samma plats i lite drygt hundra år. 1910 byggdes Råsunda Idrottsplats som den hette då med en läktare som rymde 2 000 personer med plats för en publik på sammanlagt runt 12 000 åskådare. Här spelades fotbollsmatcher under Stockholmsolympiaden 1912 och även ett antal landskamper under åren.

Råsunda Idrottsplats revs 1936 och på samma ställe byggdes Råsunda Fotbollsstadion som nästa år upplever sin sista säsong. Nyligen hittade bibliotekarien i Solna Staffan Engstrand ett antal filmrullar som hans morfar arkitekten Birger Borgström tog under bygget av Råsunda Fotbollsstadion. Det var Birger Borgström som tillsammans med Sven Ivar Lind ritade Råsunda. Därav hans intresse att dokumentera bygget. Här är några av de unika fotografierna som legat opublicerade under alla år.

SAMTLIGA SVARTVITA BILDER, FOTO: BIRGER BORGSTRÖM 1936

Bilderna berör mig på ett speciellt sätt eftersom jag har en särskild relation till Birger Borgströms skapelse. Hela 1950-talet tillbringade jag, en fanatisk AIK:are, nästan varje söndag på Råsunda i korvkiosken på Västa övre läktaren och hjälpte pappa sälja korv, skära korvbröd före matcherna och ta betalt vid försäljningen alltid med autografblocket tillhands. En dag var det en elegant herre i rock och hatt som köpte en korv. När han gick i väg med korven sade pappa ”spring efter honom och ta autografen”. Jag gjorde som jag blev tillsagd och fick Åke ”Plockis” Sigrells eleganta namnteckning i blocket. Jag hade ingen aning om vem ”Plockis” var. Men pappa berättade att han var en av AIK:s stjärnor på 1930-talet. Så var den söndagen räddad. Jag upplevde många andra glädjestunder på Råsunda i den tidiga ungdomen men episoden med ”Plockis” autograf minns jag av någon outgrundlig anledning speciellt väl.

Gamla ombyggda Råsunda Fotbollsstadion ...

Råsunda Fotbollsstadion är redan riven – till hälften och blev för mig aldrig densamma sedan den västra läktaren demolerats och nykonstruerats i början av 1980-talet. Och snart är det dags för rivning av hela Birger Borgströms arena. I stället ska man åka till nya Råsunda som jag kommer att envisas att kalla den anläggningen just nu under uppförande intill Solna station.

... och nya Råsunda Fotbollsstadion under konstruktion.